Οι άξονες της νέας σχεδιαστικής εποχής που ξημερώνει για την Peugeot


Το νέο Peugeot 408 θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη σχεδιαστική εξέλιξη του στόλου της εταιρείας, με τους Γάλλους να εισέρχονται σε μία νέα εποχή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/10/2022

Η Peugeot στοχεύει να εισέλθει σε μία νέα, εξηλεκτρισμένη πραγματικότητα, και επαναπροσδιορίζει τον σχεδιασμό των οχημάτων της. Δύο είναι τα μοντέλα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον επανασχεδιασμό, ενώ η εταιρεία είναι έτοιμη να αποκαλύψει ένα νέο concept car μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού, Matthias Hossann, η Peugeot θέλησε να καλύψει το κενό που υπήρχε μεταξύ των κατηγοριών SUV και sedan, με αυτό να συνεπάγεται τη δημιουργία του Peugeot 408. Το αυξημένο ύψος και χωρητικότητα υπηρετούν τη φιλοσοφία της άνεσης και της πρακτικότητας, ενώ η επανασχεδιασμένη οροφή προσφέρει απόδοση και δίνει έμφαση στην αεροδυναμική. Αυτό είναι ένα «πάντρεμα» των δύο κατηγοριών, μέσω του οποίου προκύπτει ένα νέο είδος οχήματος, όπως είπε ο Hossann.

«Δείχνει την εφευρετικότητα της μάρκας, αυτό το νέου είδους προϊόν,» είπε. «Δεν είναι πλέον sedan, ούτε SUV. Είναι κάτι άλλο - ένα νέο είδος, μία νέα ράτσα αυτοκινήτου, και νομίζω ότι αν το δει κανείς φυσικά, μπορεί να εκτιμήσει αυτές τις νέες αναλογίες.»

Το 408 θα αποτελέσει έμπνευση για τα επόμενα μοντέλα της Peugeot, με την εταιρεία να υιοθετεί μια «μη-παραδοσιακή» προσέγγιση, η οποία θα αποτελεί χαρακτηριστικό της επόμενης γενιάς αυτοκινήτων. 

«Δε θέλουμε να μείνουμε άλλο στα παραδοσιακά sedan ή SUV,» συμπλήρωσε ο Hossann. «Θέλουμε να πιέσουμε για το μέλλον της Peugeot, οπότε κάθε φορά που σχεδιάζουμε ένα νέο μοντέλο, στόχος μας είναι να πηγαίνουμε τις παραδοσιακές σιλουέτες που ακολουθούσαμε παλιότερα, ένα βήμα παραπέρα.»

Το Peugeot 408 δεν είναι το μοναδικό μοντέλο που θα επηρεάσει τη σχεδιαστική προσέγγιση της εταιρείας τα ερχόμενα έτη, καθώς οι Γάλλοι δηλώνουν έτοιμοι να «εξηλεκτριστούν,» με γνώμονα το νέο τους concept EV.

Το όνομα αυτού, Inception.

Το Inception Concept αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του μέσα στο 2023, και θα δώσει στο κοινό την πρώτη γεύση του ηλεκτρικού μέλλοντος της Peugeot. Τα πρώτα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, θέλουν το Inception να βασίζεται στην πλατφόρμα STLA της Stellantis, υπό της οποίας την αιγίδα δρα η γαλλική αυτοκινητομηχανία.

Η Linda Jackson, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι το νέο concept car της Peugeot θα είναι πολλά παραπάνω από μια συμβολική κίνηση, καθώς θα ενσαρκώνει την επιθυμία της εταιρείας «να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία της αυτοκίνησης με περισσότερη απόλαυση.» Θα φέρει στοιχεία που θα υιοθετήσει η Peugeot στα επερχόμενα μοντέλα της, όμως το ενδεχόμενο να περάσει αυτό καθ' αυτό στην παραγωγή είναι εξαιρετικά μικρό.

Το 2023 αποτελεί χρονιά που η εταιρεία ονομάζει «electric year,» με την Jackson να επιβεβαιώνει ότι η Peugeot θα εισέλθει ακόμα πιο ενεργά στον κόσμο του ηλεκτρισμού. Στο πλάνο των Γάλλων βρίσκεται ήδη η παρουσίαση τριών νέων ηλεκτρικών οχημάτων: Το e-208 GT που θα ανήκει στην κατηγορία supermini, το e-308 hatchback, αλλά και η υβριδική έκδοση του 408, που θα προσφέρει δύο PHEV επιλογές, όσον αφορά την κινητήρια μονάδα.

Εκτός αυτού, η Peugeot θα παρουσιάσει τις εξηλεκτρισμένες εκδόσεις όλων της των τρεχόντων μοντέλων το 2024, με τα 3008 και 5008 να βρίσκονται σε πλάνο. Ο κύριος στόχος της εταιρείας είναι η πλήρης μετάβαση στον ηλεκτρισμό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Ο Matthias Hossann συμπλήρωσε ότι η Peugeot θέλει να «διατηρήσει το αίσθημα της οδηγικής απόλαυσης» στην επόμενη γενιά αυτοκινήτων της, και να εξερευνήσει νέους τρόπους αναδιαμόρφωσης των κατηγοριών.

«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας ιστορίας για την Peugeot και μία εξαιρετική ευκαιρία για εμάς τους σχεδαστές, γιατί ανακοινώσαμε ότι θα γίνουμε μία πλήρως ηλεκτρική μάρκα μέχρι το 2023, και αυτό είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για μία εταιρεία με τέτοια κληρονομιά όπως η Peugeot. Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου,» κατέληξε ο Hossann.