Ποια είναι τα πιο φουτουριστικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν;


Η ηλεκτροκίνηση και η ελευθερία που δίνει σε σχεδιαστές και μηχανικούς κάνει τις εταιρείες να τολμούν και να παρουσιάζουν μοντέλα που μοιάζουν να έρχονται από το μέλλον. Ας δούμε τα πιο φουτουριστικά μοντέλα που υπάρχουν σήμερα.

  • 20/2/2022

Καθώς η αυτοκίνηση προχωρά και αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και το μέλλον βρίσκεται στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης, τα αυτοκίνητα που γνωρίζαμε έως σήμερα θα αλλάζουν δραματικά. Ο σχεδιασμός, οι αναλογίες, τα παραδοσιακά αμαξώματα, όλα θα δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε πιο νέα καινοτόμα σχήματα, σε αμαξώματα που πολλές φορές μοιάζουν με μείξη των παλιών παραδοσιακών κατηγοριών.

Βέβαια, μπορεί να απέχουμε πολύ ακόμα από τα ιπτάμενα αυτοκίνητα που κάποιοι έβλεπαν για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αλλά στην εποχή της ηλεκτρικής κινητικότητας που βλέπουμε να ανατέλλει τα επόμενα χρόνια, οι κατασκευαστές ξεπερνούν πλέον τα καθιερωμένα τόσο σε τεχνολογία, όσο και σε design. Πλέον άλλωστε οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές, λόγω της φιλοσοφίας των ηλεκτρικών μοντέλων έχουν την ελευθερία να κάνουν πολλά περισσότερα.

Ποια όμως είναι τα πιο φουτουριστικά τετράτροχα που υπάρχουν ήδη σήμερα στους δρόμους; Το πρώτο που μας έρχεται αμέσως στο μυαλό (αν εξαιρέσουμε τα πρωτότυπα μοντέλα που είναι από τη φύση τους φτιαγμένα να μας… δείχνουν το μέλλον) είναι το Hyundai Ioniq 5. Το ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai όπως και τα αδελφά KIA  EV6 και GenesisGV60 βασίζονται στην ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα E-GMP των Κορεατών και προσφέρουν τεχνολογία 800 volt, την πιο προηγμένη σήμερα για ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Το ρετρό-μοντέρνο design είναι φυσικά το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει και να μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο, παρά αυτοκίνητο. Το KIA  EV6 αντίθετα, ακολουθεί μια πιο συμβατική φόρμα στο εμπρός μέρος, ενώ η «διαστημική» σχεδίαση δίνει τα ρέστα της στο πίσω μέρος.

Άλλο ένα αυτοκίνητο που αμέσως μας έρχεται στο νου είναι το νέο και επίσης ηλεκτρικό Lucid  Air. Με την τεχνολογία των 900 volt πάει ένα βήμα παραπέρα, αλλά ξεπερνά τα όρια και με την αντισυμβατική του σχεδίαση τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό.

Μοντέλα που επίσης άφησαν το στίγμα τους και θεωρήθηκαν πολύ φουτουριστικά όταν παρουσιάστηκαν ήταν οι ηλεκτρικές προτάσεις της BMW, τα i3 και i8 με το πρώτο να μοιάζει πολύ μπροστά από την εποχή του ειδικά όταν μιλάμε για αυτοκίνητο πόλης. Η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της Mercedes, η EQS είναι άλλο ένα παράδειγμα πρωτοποριακού design και τεχνολογίας.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ένα σύνολο από υψηλών επιδόσεων ηλεκτρικά μοντέλα όπως την Lotus  Evija, το Pininfarina  Battista και φυσικά το Rimac  Nevera της νεοφυούς εταιρείας του Κροάτη Mate Rimac.