Το Fiat Panda 4X4 γίνεται 40 ετών και το γιορτάζει με μια εντυπωσιακή αναπαλαίωση (video-photos)


Μία έκδοση Trekking του 2001 απέκτησε ξανά τη χαμένη της λάμψη από τους μηχανικούς της Stellantis και ψάχνει το νέο ιδιοκτήτη της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 28/11/2023

To FIAT Panda είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Παρουσιάστηκε το 1980 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και τρία χρόνια αργότερα απέκτησε την τετρακίνητη έκδοσή του.

Το FIAT Panda 4X4 συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, διανύει την 3η γενιά του και ήδη η ιταλική φίρμα το έχει τιμήσει δεόντως, με αρκετά αφιερώματα αλλά και ειδική, επετειακή έκδοση, Panda 4X40°. Πλέον, ήρθε η σειρά της Stellantis να «υποκλιθεί» στη χάρη του.

Με αφορμή τα 40ά γενέθλια, το τμήμα Κληρονομιάς της (Stellantis Heritage Department) προσφέρει δύο «δώρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στο μοντέλο που έχει καταστεί συνώνυμο της ελευθερίας και της περιπέτειας.

Αφενός δημιούργησε ένα video μέσω του οποίου γίνεται αναδρομή σε ορισμένες από τις συναρπαστικότερες περιπέτειες του μοντέλου (μπορείτε να το δείτε στο τέλος του κειμένου) και αφετέρου εκθέτει σε πώληση το Panda 4X4 Heritage: Πρόκειται για μια έκδοση Trekking του 2001, η οποία χρησιμοποιούνταν σε όλη τη διάρκεια της ζωής της ως εταιρικό όχημα στο εργοστάσιο Mirafiori του Τορίνο.

Ως αποτέλεσμα έχει λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα στο οδόμετρό της και διά χειρός του τμήματος Κληρονομιάς αναπαλαιώθηκε και απέκτησε την αρχική της λάμψη. Μάλιστα, «πρόλαβε» και έκανε ήδη το ντεμπούτο της στην πρόσφατη έκθεση Auto e Moto d’Epoca που πραγματοποιήθηκε στην Μπολόνια, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα απορίας και θαυμασμού των επισκεπτών για την ομορφιά της.

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, το Fiat Panda 4x4 κατάφερε να αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στη ζωή των ανθρώπων, συνοδεύοντάς τους για περισσότερα από 40 χρόνια γεμάτα ελευθερία και συναισθήματα, όπως αποδεικνύεται από τις περισσότερες από 800.000 μονάδες που έχουν πωληθεί από το 1983 έως και σήμερα», τόνισε ο επικεφαλής του Stellantis Heritage (Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Abarth), Roberto Giolito.

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, το Panda 4x4 δημιουργήθηκε με έναν τολμηρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαρακτήρα για υπαίθριες περιπέτειες, ανεξάρτητα από τις καιρικές ή τις οδικές συνθήκες. Το 2001 Panda 4X4 Trekking που αναπαλαιώσαμε δεν αποτελεί εξαίρεση. Αφού προσέφερε τις υπηρεσίες του στο εργοστάσιο Mirafiori του Τορίνο, σκεφτήκαμε ότι είχε έρθει η στιγμή να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον: Στις περιπετειώδεις διαδρομές, τις ορεινές αναβάσεις ή, απλά, σε μια ωραία βόλτα στο κέντρο της πόλης. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το όχημα που θα φέρει την ευτυχία και την ανεμελιά του παρελθόντος σε έναν συλλέκτη που είναι παθιασμένος με τα ιταλικά αυτοκίνητα».

Το Panda 4X4 Heritage είναι μια έκδοση Trekking που κατασκευάστηκε τον Μάρτιο του 2002 και αποτελεί μέρος του project «Reloaded by Creators», βάσει του οποίου αναπαλαιώνονται κλασικά μοντέλα και διατίθενται στην αγορά.

Πλέον, έχοντας πλήρως αποκατασταθεί, είναι έτοιμο να βρει τον επόμενο κάτοχό του. Διαθέτει κινητήρα 1.108 cc που αποδίδει 54 PS, ενώ έχει διανύσει λιγότερα από 40.000 km, όλα σε διαδρομές γύρω από το εργοστάσιο Mirafiori στο Τορίνο. Ελέγχθηκε μηχανολογικά σε όλα τα επίπεδα, ενώ και το αμάξωμα, αν και ήταν αγρατσούνιστο, βάφτηκε ξανά για να ανακτήσει την αρχική του λάμψη.

Το εσωτερικό του παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση και γι’ αυτό διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο αντίγραφο ακόμα πιο συλλεκτικό. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πατήσουν ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσημο: Το Fiat Panda επιστρέφει το 2024 ως ένα οικονομικό EV

Ο διάδοχος του Fiat Panda θα είναι EV και θα τιμά τα 100 χρόνια του Lingotto (photos-video)

Ζήτω η τρέλα! Το πιο χαμηλό Fiat Panda του κόσμου κάνει βόλτες στην Ιταλία (video)