Το T-Roc θα είναι το τελευταίο θερμικό μοντέλο της Volkswagen


Η επόμενη γενιά του δημοφιλούς Β-SUV θα κλείσει το κεφάλαιο «αυτοκίνητα με ΜΕΚ» για τη γερμανική εταιρεία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VOLKSWAGEN
  • 5/3/2024

Το νέο Volkswagen T-Roc βρίσκεται καθ' οδόν, διανύοντας τα τελευταία στάδια εξέλιξής του. Οι Γερμανοί στοχεύουν να λανσάρουν τη δεύτερη γενιά το 2026 κι όλα δείχνουν ότι θα είναι το τελευταίο θερμικό τους προϊόν.

Η εμφάνισή του θα ανανεωθεί ριζικά, λαμβάνοντας μία επανασχεδιασμένη γρίλια κι ανανεωμένους προβολείς LED. Στο πίσω μέρος, τα φωτιστικά σώματα θα εμπνευστούν από το νέο Golf, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Αναμένεται να βασιστεί στην πλατφόρμα MQB Evo, «αντιγράφοντας» τα νέα Passat, Tiguan και Golf, όσον αφορά την γκάμα των κινητήρων. Σε αυτήν, θα μπορούσε να περιληφθεί και μία PHEV έκδοση, που θα διαθέτει αυτονομία που θα αγγίζει τα 100 km και θα προέρχεται από μία μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 19,7 kWh.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τις περισσότερες τρέχουσες θερμικές εκδόσεις να διατίθενται και στη νέα γενιά, ενώ πρόκειται να προστεθεί μία mild-hybrid επιλογή για πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου. Αυτή η κίνηση οφείλεται στη νέα φιλοσοφία της Volkswagen, η οποία οδεύει προς τον περιορισμό των αμιγώς θερμικών της προϊόντων.

Σχετικά με αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Thomas Schafer, είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί ρύπων, Euro 7, έχουν δυσκολέψει την «επιβίωση» των θερμικών κινητήρων. Ο Γερμανός είχε πει ότι «το T-Roc θα είναι το τελευταίο νέο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη. Σαφώς θα υπάρξουν αναβαθμίσεις σε άλλα μοντέλα, ίσως και μεγαλύτερες. Όμως, εντελώς νέα οχήματα (σ.σ. με θερμικούς κινητήρες) δεν βρίσκονται στο σχεδιασμό μας, τουλάχιστον προς το παρόν.»

Με το T-Roc να είναι το τρίτο καλύτερο σε πωλήσεις μοντέλο στην Ευρώπη το 2023, δε θα ήταν παράλογο η Volkswagen να εξελίσσει ταυτόχρονα τον ηλεκτρικό του διάδοχο. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε κατοχυρώσει, μάλιστα, τα δικαιώματα της ονομασίας ID Roc, προμηνύοντας τον ερχομό μιας αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης του SUV.

Εκπρόσωπος του ομίλου είχε δηλώσει στο Autocar: «Η κίνηση της κατοχύρωσης της ονομασίας ID Roc οφείλεται στην εξασφάλιση του μέλλοντός μας. Δεν έχουμε άμεσα πλάνα για ένα ηλεκτρικό T-Roc, όμως βλέπουμε ένα τέτοιο μοντέλο στο μέλλον. Το τρέχον θερμικό T-Roc είναι ένα από τα καλύτερα σε πωλήσεις μοντέλα μας, οπότε δε θα εγκαταλείψουμε αυτήν την κατηγορία.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Ελλάδα το νέο Volkswagen T-Cross (τιμές)

Volkswagen Tiguan: Αυτές είναι οι τιμές των PHEV εκδόσεων στη Γερμανία

Σκέψεις για επιστροφή του VW Scirocco ως ηλεκτρικό σπορ coupe