Renault Twingo: Όλα όσα ξέρουμε για τo νέο EV πόλης των 20.000€


Η Renault ετοιμάζει τη δική της οικονομικά προσιτή πρόταση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης με «ταβάνι» τις 20.000 € - Όλες οι πληροφορίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: RENAULT
  • 3/1/2024

Το Renault Twingo παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1993 και με το ξεχωριστό του σχήμα και τη δυνατότητα διαμόρφωσης του εσωτερικού του ήταν ένα μοντέλο που συγκέντρωσε εξαρχής μεγάλο ενδιαφέρον.

Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια, ανανεώθηκε το 2007, αποκτώντας άλλη μορφή και πλέον ετοιμάζεται να περάσει και στο σύγχρονο κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου η γαλλική φίρμα το παρουσίασε σε μορφή concept, κάνοντας γνωστό ότι θα μπει σε παραγωγή το 2025 για να φτάσει στις αγορές το 2026.

Στόχος ασφαλώς είναι η διάθεσή του σε προσιτή τιμή, με το όριο των 20.000 € να αποτελεί το επιθυμητό «ταβάνι» για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης των Γάλλων, ώστε να είναι ανταγωνιστικό με τις αντίστοιχες προτάσεις των υπόλοιπων brands.

To concept που παρουσιάστηκε δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα όταν φτάσει στη γραμμή παραγωγής. Διατηρεί στοιχεία από το «θρυλικό» μοντέλο, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής, με την αεροδυναμική σχεδίαση των EV και το 5θυρο αμάξωμα. Αναμένεται τα φώτα LED να έχουν πιο απλά γραφικά, ενώ και κάποιες τονισμένες λεπτομέρειες του αμαξώματος λογικά θα εξαφανιστούν.

Η Renault κράτησε κρυφό το εσωτερικό του concept που παρουσίασε, ωστόσο αναμένεται να έχει βιώσιμα υλικά και τα βασικά στοιχεία εξοπλισμού, προκειμένου να διατηρηθεί όσο πιο χαμηλά γίνεται η τιμή του. Θα εξελιχθεί από την Ampere, τη νεοσύστατη εταιρεία EV και λογισμικού του Ομίλου Renault και στην παρουσίαση χαρακτηρίστηκε ως «ασυμβίβαστο όχημα πόλης», που θα έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα, με κατανάλωση 10 kWh/100 km. Επιπλέον, αναμένεται να βασίζεται στην πλατφόρμα AmpR Small (πρώην CMF-B EV) του Ομίλου.

Λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης δεν υπάρχουν ακόμα, ωστόσο ίσως αποκτήσουμε μια εικόνα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, τον Φεβρουάριο. Εκεί θα παρουσιαστεί το νέο ηλεκτρικό Renault 5, οι εκδόσεις και τα τεχνικά στοιχεία του οποίου θα αποτελούν το «ταβάνι». Αν και το πιο πιθανό είναι το νέο Twingo να έχει μικρότερη μπαταρία και ηλεκτροκινητήρα χαμηλότερης ισχύος, τουλάχιστον στην εισαγωγική του έκδοση, ώστε να μπορέσει να «συγκρατήσει» την τιμή του.

Άλλωστε, ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος. Το Citroen e-C3, που ήδη παρουσιάστηκε, θα αποκτήσει το 2025 μια πιο οικονομική έκδοση, με αυτονομία 200 km και τιμή 19.990 ευρώ σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον, αναμένεται και το Volkswagen ID.1, ενώ και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν τις δικές τους προτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Renault Twingo: O «fake» αεραγωγός στο καπό που προκάλεσε απορίες - Αυτός είναι ο ρόλος του

To Renault Twingo γίνεται 30 ετών και το γιορτάζει με ένα ξεχωριστό ράλλυ στη Σαχάρα

Μετά από 30 χρόνια, το αυθεντικό Renault Twingo επέστρεψε (video-photos)