Αποκάλυψη για το νέο Renault Twingo με άκρως ανταγωνιστική τιμή (video-photos)


Η Renault παρουσίασε το νέο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, που δεν είναι άλλο από το διάδοχο του Twingo και αναμένεται στις αγορές το 2026.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: RENAULT
  • 15/11/2023

Ένα από τα βασικά «εμπόδια» για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου - εκτός από την αυτονομία και τη φόρτιση - είναι η τιμή του. Ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν EV με τιμή κάτω από 20.000 €. Πλέον, σε αυτές προστέθηκε και η Renault.

Στο πλαίσιο της Capital Market Day, στην οποία παρουσιάστηκε η στρατηγική της Ampere, της νεοσύστατης εταιρείας EV και λογισμικού του Ομίλου, η γαλλική φίρμα αποκάλυψε το ολοκαίνουριο  ηλεκτρικό Twingo. Πρόκειται για την αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή του δημοφιλούς αυτοκινήτου πόλης, το οποίο αναμένεται να μπει στην παραγωγή το 2025 και να βγει στις αγορές το 2026.

H Renault απέφυγε να δώσει πολλές πληροφορίες για το νέο της EV. Το περιέγραψε ως ένα «ασυμβίβαστο όχημα πόλης», το οποίο χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική του αποτελεσματικότητα, με κατανάλωση μόλις 10 kWh/100 km

Ως ηλεκτρικό, έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όταν κυκλοφορεί και επιπλέον, σύμφωνα με τους Γάλλους, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του εκπέμπει 75% λιγότερο CO2 σε σχέση με ένα μέσο μοντέλο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχοντας θερμικό κινητήρα.

Το νέο ηλεκτρικό Twingo, θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη και θα διατίθεται με αρχική τιμή χαμηλότερη των 20.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται πιθανές επιδοτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος μετακίνησης για τους κατόχους του θα είναι μικρότερο από 100 ευρώ το μήνα. «Θα είναι game changer της κατηγορίας, όπως ήταν πριν από 30 χρόνια. Μη με ρωτάτε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το πετύχαμε ήδη με το Dacia Spring και έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις σε τέτοιου είδους projects. Μέσα σε 2 χρόνια θα το κατασκευάσουμε», τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο CEO του Ομίλου Renault, Luca De Meo.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capital Market Day, ο κ. De Meo και ο Chief Financial Officer του Ομίλου, Thierry Pieton, παρουσίασαν τη στρατηγική, τους στόχους και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας της Ampere, αλλά και το πλάνο για τα EV της γαλλικής φίρμας. Παράλληλα, «επισημοποιήθηκαν» και οι ημερομηνίες για τα νέα ηλεκτρικά Renault 4 και 5.

Η γκάμα των μοντέλων της Ampere, τα οποία θα διατίθενται με το σήμα της Renault, περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 5 ηλεκτρικά οχήματα για τα A, B και C segments:

  • Το Megane E-Tech Electric, που πωλείται ήδη στις αγορές από τα μέσα του 2022.
  • Το Scenic E-Tech Electric, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και θα φτάσει στις αγορές στις αρχές του 2024, με αρχική τιμή γύρω στις 40.000 € και αυτονομία πάνω από 625 km.
  • Το Renault 5, που θα παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 - και συγκεκριμένα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Έχοντας ήδη αποκαλυφθεί ως concept car, στην έκδοση παραγωγής του θα προσφέρει αυτονομία έως 400 km και αρχική τιμή περίπου 25.000 €, για να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα υβριδικά οχήματα του B-segment.
  • Το Renault 4 που αναμένεται να λανσαριστεί το 2025 και, σύμφωνα με τους Γάλλους, «συμβολίζει την επανερμηνεία ενός all-around οχήματος για την ηλεκτρική εποχή. Το εξαιρετικά ευέλικτο μοντέλο θα χρησιμοποιεί εξαρτήματα του Renault 5, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος infotainment» και θα βασίζεται στην πλατφόρμα AmpR Small (πρώην CMF-B EV)
  • Το νέο Renault Twingo, που όλα δείχνουν ότι θα βγει στις αγορές το 2026.

Η συγκεκριμένη γκάμα θα εμπλουτιστεί με άλλα δύο ηλεκτρικά οχήματα δεύτερης γενιάς, προκειμένου ως το 2031 να υπάρχουν 7 διαθέσιμα στην γκάμα.

Οι πλατφόρμες πάνω στις οποίες θα βασιστούν όλα αυτά τα μοντέλα είναι οι υπάρχουσες CMF-B EV και CMF-EV, οι οποίες μετονομάζονται σε AmpR Small για το B-segment και AmpR medium για το C-segment, αντίστοιχα.

Στόχος της Ampere είναι να κάνει προσιτά τα ηλεκτρικά οχήματα σε όλους, να μειώσει τις τιμές τους κατά 40% τα επόμενα χρόνια, χωρίς να «ρίξει» την ποιότητα και έως το 2027 ή το αργότερο το 2028 να τις εξισώσει με αυτές των αντίστοιχων θερμικών μοντέλων για το B και C segment. Η εξίσωση αυτή θα προκύψει με τη 2η γενιά των Megane E-Tech και Scenic E-Tech.

Ο στόχος των πωλήσεων ανέρχεται σε πλέον των 10 δισ. ευρώ από 4 EV το 2025 και πάνω από 25 δισ. ευρώ με 7 ηλεκτρικά οχήματα το 2031.

Η πτώση των τιμών θα προκύψει μέσω μείωσης του κόστους κατά 50% για τις μπαταρίες, 25% για τους ηλεκτροκινητήρες και την πλατφόρμα ανά όχημα, 15% για την κατασκευή του αμαξώματος, αλλά και λειτουργική αποτελεσματικότητα μέσω μείωσης κατά 50% του κόστους στη διαδικασία της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ήδη η Ampere είναι σε λειτουργία από την πρώτη μέρα της (η πλήρης δημιουργία της ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου 2023) και διαθέτει 11.000 υπαλλήλους, 35% των οποίων είναι μηχανικοί με εξειδίκευση στα EV και το λογισμικό. Ο στόχος της είναι η αγορά του B και του C segment, τα οποία οι Γάλλοι εκτιμούν ότι έως το 2030 θα αποτελούν μαζί το 75% της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Η Ampere είναι μια ανεξάρτητη επιχείρηση εντός του Ομίλου Renault: Θα σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και πουλά τα ηλεκτρικά οχήματα, μέσω της μάρκας Renault στην Ευρώπη. Ωστόσο «θα βοηθήσει και στον εξηλεκτρισμό της Dacia», σύμφωνα με τον Luca De Meo, ο οποίος αποκάλυψε ότι και η Mitsubishi θα κατασκευάσει ένα νέο ηλεκτρικό C-SUV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ισχύ η νέα «Συμμαχία» μεταξύ Renault και Nissan - Ποιες αλλαγές φέρνει

Αυτή είναι η σχεδίαση του ολοκαίνουριου Renault 5 (photos)

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις του νέου Renault 5, αλλά όχι στο μέγεθος που θα ήθελες – Δείτε την τιμή του