Αυτά ήταν τα 10 πιο εντυπωσιακά χρώματα αυτοκινήτων του 2023 (photos)


Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έφεραν νέες αποχρώσεις για τα μοντέλα τους το 2023, πολλές εκ των οποίων ήταν πολύ περιορισμένης διαθεσιμότητας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 23/12/2023

Μπορεί η πλειονότητα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους παγκοσμίως να είναι λευκά, μαύρα και γκρι, όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν διαφορετικά πλάνα. Κάθε χρόνο, οι περισσότερες εταιρείες δημιουργούν ειδικές αποχρώσεις για τα μοντέλα τους, προσφέροντάς τους ένα πιο ιδιαίτερο και περιορισμένης έκδοσης λουκ.

Το 2023 έκαναν το ντεμπούτο τους περισσότερα από 30 νέα χρώματα παγκοσμίως. Από κλασικούς χρωματισμούς που θυμίζουν την αγωνιστική κληρονομιά μιας εταιρείας μέχρι βαφές με ενσωματωμένα ψήγματα αληθινού χρυσού, η φετινή χρονιά είχε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές επιλογές διαμόρφωσης. Αυτά είναι τα 10 χρώματα που ξεχωρίσαμε...

Audi TT Final Edition - Goodwood Green Pearl

Audi USA Newsroom - Jeremy Cliff Photography
Audi USA Newsroom - Jeremy Cliff Photography

Το τελευταίο Audi TT βγήκε από τη γραμμή παραγωγής τον περασμένο Νοέμβριο, αφήνοντας την παγκόσμια αγορά μετά από 25 χρόνια λαμπρής καριέρας. Αρκετές ήταν οι αποχαιρετιστήριες εκδόσεις που λάνσαρε η εταιρεία σε ΗΠΑ, Ιαπωνία κι Ευρώπη, όμως εκείνη που περιλάμβανε τον πιο όμορφο χρωματισμό ήταν η Final Edition, διαθέσιμη αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Ονομάζεται Goodwood Green Pearl κι εμπνέεται από την πρώτη γενιά του μοντέλου.

Ferrari KC23 - Gold Mercury

Ferrari Media Centre
Ferrari Media Centre

Η Ferrari KC23 παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, ως ένα one-off μοντέλο που γεννήθηκε για την πίστα και βασίζεται στην 488 GT3. Οι τροποποιήσεις στα αεροδυναμικά μέρη και το αμάξωμα της έχουν προσφέρει ένα άκρως φουτουριστικό λουκ, ενώ τη θέση του αγωνιστικό livery του «συγγενή» της, έχει πάρει το νέο, αποκλειστικό χρώμα ονόματι Gold Mercury, για το οποίο η Ferrari έχει προσθέσει υγροποιημένο μέταλλο μέσα στην τεσσάρων στρώσεων βαφή.

Ford Mustang GTD - Polymimetic Gray

Ford Media Center
Ford Media Center

Η Ford υποσχέθηκε να φέρει τις αγωνιστικές επιδόσεις στον δρόμο και πράγματι το κατάφερε. Η Mustang GTD είναι η νόμιμη για τον δρόμο έκδοση της Mustang GT3 κι η εμφάνισή της είναι όσο εντυπωσιακή όσο κι η ισχύς της. Πρόκειται για μια αποκλειστική για το μοντέλο βαφή, παρόμοιας φιλοσοφίας με εκείνη της Ferrari KC23, η οποία κάνει τη Mustang GTD να μοιάζει σαν να έχει βουτηχτεί σε μέταλλο.

Maserati MC20 Notte - Notte Black

Maserati Media Site - davidedemartis.com
Maserati Media Site - davidedemartis.com

Η συγκεκριμένη έκδοση της Maserati MC20 είναι η πιο σπάνια που έχει κατασκευαστεί ποτέ, επομένως κι η απόχρωση που «έρχεται» μαζί της είναι εξίσου ακριβοθώρητη. Μόλις 50 μονάδες του μοντέλου θα παραχθούν με τον χρωματισμό Notte Black, το φινίρισμα του οποίου βρίσκεται ανάμεσα στο γυαλιστερό και το ματ κι αποτελεί δημιουργία του προγράμματος εξατομίκευσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, Maserati Fuoriserie.

McLaren GT by MSO - Cerulean Blue

McLaren Press Centre
McLaren Press Centre

Λίγο πριν αντικατασταθεί από την ολοκαίνουργια GTS, η McLaren GT έλαβε το «άγγιγμα» της MSO, προσθέτοντας 4 νέες αποχρώσεις στον κατάλογό της, με μόλις 2 μονάδες από κάθε χρώμα να κατασκευάζονται. Εκείνη που ξεχώρισε ήταν η Cerulean Blue, η οποία ήταν αρχικά διαθέσιμη αποκλειστικά για την McLaren P1. Το γαλάζιο χρώμα δείχνει τιρκουάζ κάποιες φορές, ανάλογα με τον τρόπο που πέφτει το φως πάνω στο όχημα.

Mercedes-Benz SL63 Manufaktur Big Sur - Orange Flame Metallic

Mercedes-Benz USA Newsroom - MBUSA
Mercedes-Benz USA Newsroom - MBUSA

Το Orange Flame Metallic ήταν το χρώμα που λάνσαρε η Mercedes για την SL63 Manufaktur Big Sur, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Monterey Car Week τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για ένα ένα ειδικό για τις ΗΠΑ μοντέλο που αποτίει φόρο τιμής στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, κι ο χρωματισμός θυμίζει ακριβώς αυτό: τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα της πολιτείας.

Porsche Panamera Sonderwunsch - Leblon Violet Metallic

Porsche Newsroom - Porshe AG
Porsche Newsroom - Porshe AG

Η νέα γενιά της Porsche Panamera έκανε πρεμιέρα πριν μερικές εβδομάδες. Το τμήμα τροποποιήσεων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Sonderwunsch, δημιούργησε έναν μοναδικό χρωματισμό για το νέο μοντέλο, με την ονομασία Leblon Violet Metallic. Πρόκειται για ένα σκούρο μωβ χρώμα με καστανούς υποτόνους, το οποίο έχει φινιριστεί με ένα διάφανο βερνίκι που περιέχει πραγματικό χρυσό, κάνοντας το όχημα να δείχνει ακόμα πιο πολυτελές.

Rolls-Royce La Rose Noire Droptail - True Love

Rolls-Royce PressClub
Rolls-Royce PressClub

Εμπνευσμένη από το τριαντάφυλλο Black Baccara, τα πέταλα του οποίου έχουν ένα πολύ έντονο κόκκινο χρώμα, η Rolls-Royce λάνσαρε μια ειδική έκδοση της Droptail, η οποία έχει «ντυθεί» στα κόκκινα με την απόχρωση True Love. Παραπέμπει αρκετά σε εκείνο του Black Baccara, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν περαστεί πέντε επιστρώσεις βερνικιού μετά το βασικό χρώμα, κάθε μία εξ αυτών αναμειγμένη με μία ελαφρώς διαφορετική απόχρωση κόκκινου.

Tesla Model Y - Midnight Cherry Red

Tesla Media Site
Tesla Media Site

Η απόχρωση Midnight Cherry Red είναι μια εκ των δύο που λάνσαρε η Tesla για το Model Y τον Οκτώβριο του 2022. Τόσο αυτή, όσο κι η Quicksilver, έγιναν ανάρπαστες κι έτσι είναι πλέον διαθέσιμες και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σκούρο βυσσινί χρώμα, το οποίο φαίνεται διαφορετικό, ανάλογα με τη γωνία που κοιτάζει κανείς το όχημα και τον τρόπο με τον οποίο πέφτει πάνω σε εκείνο το φως. Σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει μπορντό, σε άλλες ανοιχτό κόκκινο, ενώ υπάρχουν στιγμές που μοιάζει με μαύρο.

Toyota GR Corolla Circuit Edition - Blue Flame

Toyota USA Newsroom
Toyota USA Newsroom

Η Toyota ανανέωσε την γκάμα της για το 2024, προσφέροντας στα GR Corolla, GR Supra και GR86 ειδικές εμφανίσεις κι αποχρώσεις, αποτίοντας φόρο τιμής στην ιστορία της Gazoo Racing. Στην έκδοση GR Corolla Circuit Edition, το μοντέλο έχει λάβει τη βαφή Blue Flame, η οποία μοιάζει χρωματικά αρκετά με αυτήν του GR86 και του βασικού Corolla Hatchback για το 2024. Συνδυασμένη με τις μαύρες λεπτομέρειες του οχήματος, το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.