Euro NCAP: Αυτά είναι τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα του 2022 (video-photos)


Ο Ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας ανέδειξε τα ασφαλέστερα μικρά και μεγάλα οικογενειακά αυτοκίνητα, μικρά και μεγάλα off-road αλλά και το κορυφαίο executive του 2022.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 12/1/2023

Είθισται στο τέλος κάθε έτους - ή το αργότερο στις αρχές του νέου χρόνου - να αναδεικνύονται οι κορυφαίοι της χρονιάς που αποχαιρετούμε. Εξαίρεση στον κανόνα δεν μπορούσε να αποτελέσει ο Euro NCAP.

Ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας, που υποβάλλει σε crash test τα μοντέλα και τα αξιολογεί με αστέρια (από 0 έως 5), ανακοίνωσε τους κορυφαίους του 2022 σε 5 κατηγορίες: Μικρό και μεγάλο αυτοκίνητο πόλης, μικρό και μεγάλο off-road και executive.

Ασφαλώς υπάρχουν και πολλές άλλες κατηγοριοποιήσεις αυτοκινήτων και ο Euro NCAP το γνωρίζει αυτό. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, ο αριθμός των μοντέλων που δοκίμασε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ήταν πολύ μικρός προκειμένου να μπορέσει να προβεί σε αντιπροσωπευτική κατάταξη. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το 2022 ήταν η πιο «γεμάτη» χρονιά από πλευράς δοκιμών για τον οργανισμό.

Η ανάδειξη των κορυφαίων αυτοκινήτων προέκυψε με βάση τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες που σημείωσαν στους τομείς της Προστασίας Ενηλίκων Επιβατών, της Προστασίας Παιδιών στο αυτοκίνητο, της Προστασίας Ευάλωτων Χρηστών και στις τεχνολογίες Υποβοήθησης Ασφαλείας.

Για πρώτη φορά, αυτή η λίστα περιλαμβάνει δύο αυτοκίνητα από την Tesla και δύο μοντέλα από την Κίνα, που ήταν νεοφερμένα στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της βαθμολογίας πέντε αστέρων του Euro NCAP για την καθιέρωση ασφάλειας, αξιοπιστίας και ποιότητας στην ευρωπαϊκή αγορά για κατασκευαστές οχημάτων στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης.

Τα κορυφαία μοντέλα του 2022:

Μεγάλο Οικογενειακό Αυτοκίνητο: Hyundai IONIQ 6

Μικρό Οικογενειακό Αυτοκίνητο: ORA Funky Cat

Executive Car: Tesla Model S (αναδείχθηκε, επίσης, κορυφαίο αμιγώς ηλεκτρικό)

Μικρό Off-Roader: Tesla Model Y

Μεγάλο Off-Roader: WEY Coffee 01

Το Hyundai IONIQ 6 πέτυχε εξαιρετικά υψηλά αποτελέσματα στην Προστασία Ενηλίκων Επιβατών με 97%. Πλήρως ηλεκτρικό και με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες ασφάλειας, το IONIQ 6 ακολουθεί σίγουρα την τροχιά των πρόσφατων εξελίξεων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για παιδιά επιβάτες, το IONIQ 6 παρείχε καλή προστασία για όλες τις κρίσιμες περιοχές του σώματος τόσο των ανδρείκελων ηλικίας 6 όσο και 10 ετών στις δοκιμές μετωπικής μετατόπισης και πλευρικής σύγκρουσης και συγκέντρωσε μέγιστους βαθμούς σε αυτό το μέρος της αξιολόγησης.

Το 2022 ήταν αξιοσημείωτο για τον αριθμό των νέων κινεζικών brand που ήρθαν στην Ευρώπη και πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες «εισβολής» στην ευρωπαϊκή αγορά στο παρελθόν, αρκετοί κατασκευαστές δείχνουν ότι οι κινεζικές μάρκες μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν σε θέματα ασφάλειας τις καθιερωμένες ευρωπαϊκές μάρκες.

Στην κατηγορία Small Family Car, το ORA Funky Cat είναι εξαιρετικά εξοπλισμένο ηλεκτρικό compact car και, όντας στην κορυφή της κατηγορίας του, ξεπέρασε πολλές γνωστές μάρκες. Κατασκευάζεται από την Great Wall Motors και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 2020. Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 143 PS και 210 Nm, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου 47,8 kWh του χαρίζει αυτονομία 400 km, βάσει, ωστόσο, του προηγούμενου προτύπου NEDC, ενώ διατίθεται και με μπαταρία 63,1 kWh, που ανεβάζει την αυτονομία στα 500 km.

Το δεύτερο αυτοκίνητο κινεζικής μάρκας στη λίστα με τα καλύτερα είναι το WEY Coffee 01. Πρόκειται για 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο plug-in hybrid SUV με 2 ηλεκτροκινητήρες, με ηλεκτρική αυτονομία 146 km. Το υβριδικό κινητήριο σύνολο του κορυφαίου off-road, κατά Euro NCAP, αποδίδει 476 PS και επιταχύνει από 0-100 km/h σε μόλις 5,0 sec. ενώ έχει τελική ταχύτητα 235 km/h. Αξίζει να σημειωθεί ότι η WEY είναι η premium SUV brand της Great Wall Motor. Το Euro NCAP επισημαίνει ότι πολύ κοντά σε βαθμολογία ήταν το Lexus RX.

Από την πλευρά της, η Tesla μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει δύο δικά της μοντέλα στα κορυφαία. Το Model S και το Model Y έχουν υψηλές επιδόσεις στην Προστασία Ενηλίκων Επιβατών και πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία 98% στο Safety Assist από όλα τα οχήματα αυτής της λίστας. Το Tesla Model S είναι επίσης το καλύτερο μοντέλο στην κατηγορία του στην κατηγορία Pure Electric.

«Το 2022 ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα χρόνια του Euro NCAP και έχουμε δει πολλούς νέους κατασκευαστές αυτοκινήτων και νέες τεχνολογίες. Είναι σαφές ότι μια καλή βαθμολογία Euro NCAP θεωρείται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων ως κρίσιμη για την επιτυχία στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο καλύτερο εξοπλισμό ασφαλείας και ασφαλέστερα αυτοκίνητα για τους ευρωπαίους καταναλωτές», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Michiel van Ratingen.