Νέο Peugeot 5008: Κινητήρια σύνολα, καινούριες εκδόσεις και η άφιξη στις αγορές


Το 7θέσιο SUV ετοιμάζεται να περάσει στην 3η γενιά του. Οι κινητήρες που θα έχει, οι ολοκαίνουριες εκδόσεις και η ημερομηνία παρουσίασης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS, SH PROSHOTS
  • 2/1/2024

Εδώ και λίγες ώρες έχουμε υποδεχθεί το 2024 και μαζί του περιμένουμε να έρθουν μία σειρά από καινούρια μοντέλα. Ένα εξ’ αυτών είναι και το νέο Peugeot 5008, το 7θέσιο SUV της γαλλικής φίρμας.

Έχοντας παρουσιάσει το νέο 2008 την περασμένη άνοιξη και το ολοκαίνουριο 3008 στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, έρχεται η σειρά του κορυφαίου, στη γκάμα, οχήματος ελεύθερου χρόνου της Peugeot να ανανεωθεί. Εδώ και μήνες διάφορα πρωτότυπά του δοκιμάζονται σε δημόσιους δρόμους και σας έχουμε προμηθεύσει με τις ανάλογες «κατασκοπευτικές» φωτογραφίες.

Πλέον, με την έλευση του νέου χρόνου, πλησιάζει ο καιρός για το ντεμπούτο του και το L’argus έχει αποκλειστικό ρεπορτάζ με όλες τις τελευταίες πληροφορίες για το τι πρέπει να περιμένουμε από την 3η γενιά του SUV. Το γαλλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η παρουσίασή του θα γίνει τον Μάρτιο, ενώ το λανσάρισμά του στην αγορά θα ακολουθήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όσο για τις εκδόσεις του; Για πρώτη φορά θα περάσει στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, όπως η ίδια η γαλλική φίρμα είχε ανακοινώσει στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου 3008, ενώ η γκάμα των κινητήριων συνόλων θα είναι πλήρης, περιλαμβάνοντας ήπια υβριδικές και Plug-in hybrid εκδόσεις.

Το L’argus επισημαίνει ότι σχεδιαστικά αλλά και από τεχνολογικής άποψης, το νέο 5008 θα βασιστεί στο ολοκαίνουριο 3008. Έτσι, θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα STLA Medium της Stellantis, ενώ θα έχει ανανεωμένο εμπρός τμήμα με πιο δυναμική μάσκα και τις τρεις «νυχιές» στις άκρες και στο εσωτερικό το ίδιο σύστημα infotainment με οθόνη 21 ίντσες στις κορυφαίες εκδόσεις.

Το μεταξόνιό του θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, αν και δε θα υπερβαίνει τα 2.900 mm, με το συνολικό του μήκος να ξεπερνά τα 4.700 mm. Μία βασική διαφοροποίηση σε σχέση με το μικρότερο «αδελφό» του θα είναι η μη υιοθέτηση της coupe σχεδίασης. Αντίθετα, η οροφή θα έχει πιο «οριζόντια» γραμμή, ώστε να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για τα κεφάλια των επιβατών της τρίτης σειράς καθισμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γάλλοι αναφέρουν ότι στην παρουσίασή του, τον Μάρτιο του 2024, το νέο 5008 «δε θα ανοίξει όλα τα χαρτιά του». Υποστηρίζουν ότι το πιο πιθανό είναι να μην παρουσιαστούν όλες οι εξοπλιστικές παραλλαγές, αλλά μόνο οι Allure και GT.

Πρώτη φορά ηλεκτρικό

Δεδομένα, όμως, γνωρίζουμε ότι θα αποκτήσει, για πρώτη φορά, αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις και το πιο πιθανό είναι να μοιραστεί τα 3 ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα με το e-3008. Η «βασική» έκδοση με τους 213 PS και την μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 73 kWh, που θα εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 500 km, αναμένεται να είναι διαθέσιμη με το εμπορικό λανσάρισμα.

Η έναρξη των παραγγελιών τοποθετείται χρονικά για τον Απρίλιο του 2024, με την παραγωγή να ξεκινά τον Μάιο του 2024 στο Σοσό της Γαλλίας. Στις εκθέσεις θα το δούμε από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι υπόλοιπες 2 ηλεκτρικές εκδόσεις θα έρθουν τον Δεκέμβριο του 2024. Θα πρόκειται για την Long Range με ισχύ 231 PS, μπαταρία 98 kWh και αυτονομία περίπου 600 km και μία τετρακίνητη 326 PS με μπαταρία 73 kWh και διαθέσιμη μόνο σε 5θέσια διαμόρφωση. Οι παραδόσεις τους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2025.

Υβριδικές εκδόσεις

Εκτός από EV, το νέο 5008 θα κυκλοφορήσει και ως υβριδικό, ενώ δεν περιμένουμε εκδόσεις diesel. Η εισαγωγική mild hybrid έκδοση θα βασίζεται στον turbo κινητήρα 1,2 PureTech των 136 PS με το νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη e-DCS6. Το εμπορικό της λανσάρισμα θα έρθει τον Απρίλιο, με τις παραδόσεις να ξεκινούν τον Οκτώβριο.

Επίσης, για πρώτη φορά, εκτός από ηλεκτρικές εκδόσεις, το νέο 5008 θα είναι διαθέσιμο και ως PHEV. Η βάση του κινητήριου συνόλου θα είναι ο 4κύλινδρος κινητήρας 1.6 PureTech με το αυτόματο κιβώτιο που προαναφέρθηκε, το οποίο θα ενσωματώνει τον ηλεκτροκινητήρα. Η συνδυαστική ισχύς θα φτάνει στα όρια των 200 PS.

Η μπαταρία του θα προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία περίπου 70 km και θα είναι τοποθετημένη κάτω από τα εμπρός καθίσματα, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η 7θέσια διαμόρφωση. Οι παραγγελίες για αυτή την παραλλαγή αναμένεται να ανοίξουν τον Δεκέμβριο του 2024, με τις παραδόσεις να ακολουθούν από τον Ιανουάριο του 2025.

Πηγή: L'argus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ελλάδα το νέο Peugeot 2008 (τιμές-εκδόσεις)

Νέα υβριδικά Peugeοt 3008 και 5008 με 136 PS - Mειωμένη κατανάλωση καυσίμου κατά 15%

Peugeot: H ιστορία των προεδρικών λιμουζινών της Γαλλικής Δημοκρατίας (photos)