Το «κομψοτέχνημα» του Giugiaro με τα 2 τιμόνια βρήκε νέο ιδιοκτήτη - Δείτε το ποσό (photos)


Το Italdesign Aztec σχεδιάστηκε από τον Giorgetto Giugiaro και διαθέτει 5κύλινδρο κινητήρα 250 PS του Audi Quattro και κιβώτιο Lancia Delta Integrale.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: BONHAMS|CARS
  • 2/12/2023

Οι δημοπρασίες στις οποίες συμμετέχουν αυτοκίνητα είναι πολλές, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε ειδικές εκδηλώσεις, σε βαθμό που σπάνια συγκεντρώνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, όταν το όχημα προς πώληση έχει σχεδιαστεί από τον Giorgetto Giugiaro, τα πράγματα αλλάζουν.

Πριν από λίγες μέρες, στη δημοπρασία «On the Grid» που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Bonhams|Cars στο Abu Dhabi, βγήκε προς πώληση ένα από τα 20 αντίγραφα του Italdesign Aztec Barchetta. Πρόκειται για ένα ανοικτό σπορ μοντέλο, που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο Ιταλό designer για τα 20 χρόνια της εταιρείας και παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1989.

Αν και αρχικά δημιουργήθηκε ως πρωτότυπο, μαζί με άλλα δύο οχήματα, απέκτησε το δικαίωμα να κυκλοφορεί στο δρόμο και γι’ αυτό το συγκεκριμένο, συλλεκτικό, αντίγραφο έχει λιγότερα από 7.700 km στο οδόμετρό του. Η σχεδίασή του είναι μοναδική και διαθέτει αρκετά εντυπωσιακά στοιχεία.

Η κόκκινη καμπίνα των επιβατών είναι χωρισμένη σε δύο συμμετρικά κομμάτια, που ενώνονται στο κάτω μέρος, αλλά είναι χωρισμένα στο πάνω. Έτσι, η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο επιβάτες γίνεται μέσω συστήματος ενδοεπικοινωνίας. Ο καθένας διαθέτει το δικό του παρμπρίζ, ενώ οι πόρτες ανοίγουν συμβατικά, αλλά για την είσοδο απαιτείται να ανασηκωθεί μέρος του πιλοτηρίου.

Αμφότεροι έχουν στη διάθεσή τους αρκετά χειριστήρια, που για να τα χρησιμοποιήσει κανείς πρέπει να βάλει κωδικό, αλλά και… από ένα τιμόνι! Φυσικά, μόνο του οδηγού λειτουργεί «παραδοσιακά», καθώς αυτό του συνοδηγού αποτελεί μέρος μιας κονσόλας, που δεν είναι τυχαία, αλλά μια αυθεντική Halda rally.

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, αλουμίνιο και Kevlar, διαθέτει ζάντες Canonica, ενώ στη σχεδίαση, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι αναδυόμενοι προβολείς, οι καλυμμένοι πίσω τροχοί και η μεγάλη πίσω αεροτομή από ανθρακονήματα.

Στην «καρδιά» του - ή, πιο σωστά, τοποθετημένος στη μέση - βρίσκεται ο 5κύλινδρος 20βάλβιδος κινητήρας turbo που προέρχεται από το Audi Quattro και αποδίδει 250 PS, ενώ το χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων «ανήκει» στη Lancia Delta Integrale.

Για όσους έχουν αμφιβολίες για την προέλευσή του, η υπογραφή του Giugiaro στη δεξιά πλευρά του ασημένιου αμαξώματος, μπορεί να διώξει κάθε αμφισβήτηση.

Το εντυπωσιακό ανοικτό σπορ αυτοκίνητο πουλήθηκε στη δημοπρασία για περίπου 132.000 €, με βάση την ισχύουσα ισοτιμία ευρώ/δολαρίου (143.750 δολάρια).

Πηγή: Bonhams|Cars

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Hyundai και Giugiaro αναβιώνουν το Pony Coupe Concept του 1974 (photos)

Σε δημοπρασία το Range Rover Classic του Bob Marley

Σε δημοπρασία αυτή η Mercedes-Benz 190E που έτρεξε ο Niki Lauda (photos)