Κίνα: Χαμηλές "πτήσεις" στα κέρδη παρά τις αυξημένες πωλήσεις των EV


Οι κινεζικές εταιρείες EV δε βλέπουν την επιθυμητή άνοδο στα κέρδη τους, παρόλο που οι πωλήσεις εκτοξεύονται όλο και περισσότερο παγκοσμίως.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/10/2022

Πολλές κινεζικές εταιρείες EV έχουν καταφτάσει, και μάλλον, κατακλύσει την Ευρώπη, αλλά και άλλες σημαντικές αγορές, όπως αυτή της Αμερικής, και φυσικά της Ασίας, όμως τα οικονομικά στοιχεία τους φαίνεται να παρουσιάζουν αρκετές ασυμφωνίες μεταξύ των πωλήσεων και του κέρδους.

Τόσο η Xpeng, όσο και Li Auto, και η Nio, είναι εταιρείες που πλέον έχουν εδραιωθεί στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων και έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο, όσον αφορά τον αριθμό πωλήσεων, με την XPeng να αυξάνει κατά 98% τις πωλήσεις στο δεύτερο τετράμηνο του έτους, τη Li Auto να ακολουθεί με αύξηση 63%, και τη Nio με 14%. Οι αριθμοί αυτοί όμως δε μεταφράζονται και σε κέρδη, καθώς φαίνεται ότι οι παραπάνω κατασκευαστές έκαναν αρνητικά ρεκόρ και παρουσίασαν μείωση στα κέρδη τους, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το ίδιο ισχύει και για τις Changan Automobile Co. και GAC Motor Co., όπως και για τη θυγατρική της, Aion, οι οποίες κατέγραψαν επίσης μεγάλη πτώση στα κέρδη. Η μοναδική κινεζική εταιρεία που δεν ακολουθεί τη συγκεκριμένη τάση είναι η BYD, της οποίας τα κέρδη αυξήθηκαν στο πρώτο μισό του έτους, κάνοντάς την την πιο πετυχημένη και κερδοφόρα εταιρεία της Ασίας. 

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η απόσβεση επενδύσεων, όμως σίγουρα όχι το χαμηλό κόστος. Τα κινεζικά EV εισρέουν στην Ευρώπη με ταχύτατους ρυθμούς, όμως το κόστος τους δεν είναι τόσο χαμηλό όσο ήταν αναμενόμενο. 

Για παράδειγμα, το κόστος των μοντέλων που αναμένονται να έρθουν στην Ευρώπη, κυρίως από την BYD και τη Nio, ξεκινά από τα 38.000 ευρώ και εκτοξεύεται έως και τα 72.000, ενώ και η XPeng έχει ανεβάσει τις τιμές, καθώς το P7 κοστίζει 64.000 ευρώ.

Η φιλοσοφία των ηλεκτρικών οχημάτων έχει αλλάξει εντελώς, καθώς αυτά δεν αποτελούν πλέον αυτοκίνητα χαμηλής ποιότητας, ούτε και την πιο οικονομική επιλογή. Η τεχνολογία και ο εξελιγμένος εξοπλισμός βρίσκονται πλέον σε πρώτο πλάνο, ενώ και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι σαφώς αναβαθμισμένα. Κάτι τέτοιο ανεβάζει το κόστος παραγωγής, και συνεπάγεται αύξησηκαι στην τιμή.