Renault Clio: Όλα όσα γνωρίζουμε για το facelift της πέμπτης γενιάς - Πότε αποκαλύπτεται


To επιτυχημένο supermini της γαλλικής φίρμας πάει κόντρα στην τάση της εποχής και παραμένει «ζωντανό» σε μια δύσκολη, ελέω Euro 7, κατηγορία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 16/3/2023

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και το νέο, αυστηρότερο, πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 7, ασκούν ασφυκτική πίεση στα θερμικά μοντέλα της κατηγορίας Β.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προβληματίζονται για την επόμενη μέρα τους, ενώ ήδη η Ford έχει ανακοινώσει το τέλος εποχής του Fiesta. Ωστόσο, η Renault μοιάζει να μην πτοείται καθόλου και ανακοίνωσε ότι στις 18 Απριλίου θα παρουσιαστεί η facelift έκδοση του Clio.

Το απόλυτα επιτυχημένο supermini εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1990, διαδεχόμενο το Renault 5, το οποίο θα ξανασυναντήσει μπροστά του, στην επικαιροποιημένη ηλεκτρική εκδοχή του. Το Clio βρίσκεται στην 5η γενιά του, η οποία παρουσιάστηκε το 2019 και πλέον ήρθε η ώρα για να ανανεωθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει ορισμένα χρόνια ακόμα, παραμένοντας ανταγωνιστικό.

Οι Γάλλοι κατάφεραν όλο αυτό το διάστημα να κρατήσουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα τις δοκιμές εξέλιξης του Clio facelift. Είναι ίσως από τα ελάχιστα μοντέλα για τα οποία δεν προέκυψαν κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Η μόνη περίπτωση που το είδαμε ως τώρα ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια κινηματογράφησης, προφανώς για διαφημιστικούς λόγους, στους δρόμους της Βαλένθια.

Όπως συνηθίζεται στο λανσάρισμα facelift μοντέλων, θα υπάρξουν αναβαθμίσεις σε διάφορα τμήματα. Η πιο σημαντική φαίνεται ότι θα είναι στο εμπρός μέρος, εκεί όπου δεσπόζουν οι ολοκαίνουριοι επίπεδοι προβολείς και τα φώτα ημέρας LED, που κινούνται κάθετα στις άκρες του προφυλακτήρα.

Η συγκεκριμένη μορφή μοιάζει να έχει εμφανείς επιρροές από το πρωτότυπο Scenic Vision, ενώ και η μάσκα θα είναι επανασχεδιασμένη, στη λογική του νέου Austral. Άλλωστε η συνολική σχεδίαση του εμπρός τμήματος μοιάζει να επηρεάζεται τόσο από το καινούριο SUV, όσο και από το Megane E-Tech.

Στο πίσω μέρος οι αλλαγές δε θα είναι τόσο… εντυπωσιακές, ωστόσο θα υπάρχουν νέα φωτιστικά σώματα με διαφορετικά γραφικά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκδόσεις με σπορ φινίρισμα, που δε θα περιορίζεται στα χρώματα και τις ζάντες αλουμινίου.

Όσο για το εσωτερικό, το νέο Clio θα έχει πιο πλούσιο εξοπλισμό και νέο σύστημα πολυμέσων, που θα εξασφαλίζει προηγμένες δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Τέλος, για τα κινητήρια σύνολα δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο αναμένεται λίγο-πολύ να μην «πειραχτούν» ιδιαίτερα. Θα διατηρηθούν οι κινητήρες βενζίνης, ντίζελ και διπλού καυσίμου (υγραέριο), με τις mild και strong hybrid εκδόσεις, ενώ αναμένεται να προστεθεί ο νέος τρικύλινδρος ήπια υβριδικός κινητήρας 1,2 L που κινεί το Renault Austral.