Δοκιμές δείχνουν ότι οι οδηγοί δεν πρέπει να βασίζονται στα συστήματα υποβοήθησης (video)


Το American Automobile Association πραγματοποίησε δοκιμές σε τρία διαφορετικά αυτοκίνητα, βάζοντας στο στόχαστρο την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υποβοήθησης. 

  • 19/5/2022

«Οι περιπτώσεις που λειτούργησαν αναποτελεσματικά δεν ήταν απλά εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας». Με αυτή την τοποθέτηση ο Skyler McKinley, επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων του American Automobile Association, έδωσε τον τόνο για τα συμπεράσματα που βγήκαν μετά τις τελευταίες δοκιμές που πραγματοποίησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα tests αυτό που προέκυψε είναι ότι συστήματα όπως το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και η διατήρηση λωρίδα δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά σε διαφορετικά σενάρια που χρειάστηκε να επέμβουν και αυτό είχα ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι.

Τα αυτοκίνητα και τα συστήματα που συμμετείχαν στις δοκιμές ήταν:

Και τα τρία συστήματα υποβοήθησης έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν σταθερή την ταχύτητα και την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Στον προγραμματισμό τους έχει ενσωματωθεί ο εντοπισμός άλλων οχημάτων, ποδηλάτων, πεζών και ανάλογα με τις συνθήκες ενεργοποιείται το αυτόματο σύστημα πέδησης ώστε να μειώσει τις πιθανότητες για να προκληθεί ατύχημα.

Για να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές χρησιμοποιήθηκε ένα «φουσκωτό» αυτοκίνητο τύπου hatchback και ένα ποδήλατο όπου κινήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, τα συστήματα λειτούργησαν αναποτελεσματικά και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη σύγκρουση.

«Τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού ενός αυτοκινήτου έχουν κάνει τεράστιο άλμα προόδου τα τελευταία χρόνια αλλά ακόμα δεν έχουν τελειοποιηθεί για να βασίζεται ένας οδηγός αποκλειστικά σε αυτά», ήταν το σχόλιο του Skyler McKinley μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των δοκιμών.

Δείτε το video με τα tests…

Active Driving Assistance System Performance - B-Roll_1 (1).mp4 from AAA Public Affairs on Vimeo.