Η Lamborghini φέρνει την τηλεμετρία στα sports cars για τη μέγιστη απόλαυση οδήγησης (video-photos)


Το καινοτόμο σύστημα αναλύει σε real time δεδομένα του οχήματος και του οδηγού και προτείνει βελτιώσεις στην οδήγηση για μεγαλύτερη απόλαυση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: LAMBORGHINI
  • 10/1/2024

Η οδήγηση ενός sports car επιδόσεων, όπως αυτά που κατασκευάζει η Lamborghini, προσφέρει υψηλά επίπεδα οδηγικής απόλαυσης, τόσο στην πίστα όσο και σε δημόσιους δρόμους.

Ωστόσο, πολλές φορές η αναζήτηση των ορίων ενός αυτοκινήτου, αλλά και του ίδιου του οδηγού, αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα, με αποτέλεσμα η μέγιστη ευχαρίστηση να μην μπορεί εύκολα να επιτευχθεί. Μια λύση σε αυτό το «πρόβλημα» φέρνει η Lamborghini, με το «Telemetry X concept» που παρουσίασε στην έκθεση CES 2024 στο Las Vegas.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρωτότυπο σύστημα που περιλαμβάνει απομακρυσμένη καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο, ανίχνευση βιομετρικών δεδομένων και έναν ψηφιακό «συνοδηγό», με στόχο την απόλυτη εμπειρία οδήγησης στην πίστα.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το Telemetry X, που αυτή τη στιγμή είναι σε επίπεδο concept, μπορεί να ενσωματωθεί στην γκάμα των μελλοντικών super sports cars που θα παρουσιάσει.

«Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα του DNA μας, όπως δείξαμε πρόσφατα με τη Revuelto, ένα super sport αυτοκίνητο που είναι πρωτοποριακό από κάθε άποψη, αλλά και την Lanzador, το αμιγώς ηλεκτρικό concept car. Στο εγγύς μέλλον, τα supercars μας δε θα προσφέρουν μόνο μεγαλύτερες συγκινήσεις, αλλά και καθηλωτικές οδηγικές εμπειρίες. Το Telemetry X είναι μια τέλεια προεπισκόπηση των συνδεδεμένων υπηρεσιών που θα μπορούν να έχουν οι πελάτες μας τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Automobili Lamborghini, Stephan Winkelmann.

Lamborghini και τηλεμετρία «έχουν συναντηθεί» από το 2020 με την Huracan STO, το πρώτο μοντέλο της φίρμας που εφοδιάστηκε με σύστημα τηλεμετρίας, διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής Unica. Ωστόσο, το Telemetry X είναι… μια κατηγορία από μόνο του, καθώς βασίζεται στη συνεργασία τριών συστημάτων που αναπτύχθηκαν με την Accenture: Πρόκειται για το Real Time Remote Garage, το Biometric Data System και το Digital Co-Pilot.

«Το Telemetry X αποτελεί την απόδειξη ότι η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από το μηχανοκίνητο αθλητισμό μπορεί να εφαρμοστεί στα super sports cars δρόμου, με στόχο τη μεγιστοποίηση της εμπειρίας των πελατών μας και στην πίστα», ανέφερε ο τεχνικός διευθυντής της φίρμας, Rouven Mohr και πρόσθεσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε την Revuelto για να παρουσιάσουμε τη νέα τεχνολογία, μιας και είναι ένα μοναδικό όχημα ακριβώς λόγω της ενσωμάτωσης πρωτοποριακών τεχνολογιών».

Το Real Time Remote Garage είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που, αξιοποιώντας την τεχνολογία 5G, επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν real-time video κατά τη διάρκεια των γύρων τους στην πίστα αλλά και διαθέσιμα στοιχεία τηλεμετρίας. Μάλιστα, οι φωτογραφίες και τα δεδομένα μπορούν να παρακολουθούνται ζωντανά από κάποιον τρίτο, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο και να προσφέρει real-time – αλλά και σε μεταγενέστερο χρόνο - συμβουλές στον οδηγό για το πώς θα βελτιώσει τις επιδόσεις του, με στόχο μια ακόμα πιο απολαυστική οδήγηση.

Το Biometric Data System καταγράφει συγκεκριμένα βιομετρικά δεδομένα του οδηγού, όπως οι παλμοί της καρδιάς και το επίπεδο του άγχους του, με αποτέλεσμα να είναι πιο πλήρης η παρακολούθησης των επιδόσεων του οδηγού αλλά και να προκύπτουν χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωσή τους.

Τέλος, αμφότερα τα συστήματα συνεργάζονται με τον Digital Co-Pilot, τον proactive φωνητικό οδηγό ο οποίος συγκρίνει τόσο τα βιομετρικά δεδομένα όσο και αυτά του οχήματος για να δώσει feedback στον οδηγό ενώ αυτός οδηγεί στην πίστα. Μεταξύ άλλων, θα μπορεί να αναλύει το γυρολόγιό του και να προτείνει αλλαγές στην αγωνιστική γραμμή που επιλέγεται αλλά και στα σημεία φρεναρίσματος, ενώ θα ενημερώνει και για τις επιδόσεις του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Lamborghini Huracan: Ο διάδοχός της «χάνει» τον V10 - Ο κινητήρας που τον αντικαθιστά

Lamborghini Urus Performante Essenza SCV12: Μια ειδική έκδοση για 40 «τυχερούς» (photos)

Ferruccio Lamborghini: Ο… ομηρικός καυγάς με τον Enzo Ferrari γίνεται ταινία – Δείτε το trailer