Ποια κρίση; Η Lamborghini ζει «χρυσή εποχή» με τρελά νούμερα πωλήσεων


Κόντρα σε όλα τα προβλήματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η Lamborghini ζει «χρυσές εποχές», με «όπλο» τις Urus και Revuelto.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: LAMBORGHINI
  • 15/12/2023

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεχθεί πολλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και οι «προβληματικές» οικονομίες πολλών αγορών είχαν ως αποτέλεσμα αφενός τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις - κάτι που σταδιακά εξομαλύνεται - αλλά και την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, που έφερε την άνοδο των τιμών των αυτοκινήτων.

Πολλές εταιρείες βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται, αρκετές διαπιστώνουν ότι η στροφή στην ηλεκτροκίνηση δεν φέρνει, μέχρι στιγμής, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν έχει γίνει «αποδεκτή» από το αγοραστικό κοινό, με αποτέλεσμα ακόμα και να μειώνουν τους ρυθμούς παραγωγής EV.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η απόφαση για απαγόρευση πώλησης ΜΕΚ από το 2035 αλλά και ο «πόλεμος» για το νέο πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 7. Οι «πονοκέφαλοι» είναι πολλοί, αλλά φαίνεται ότι δεν αγγίζουν καθόλου την Lamborghini.

Η φημισμένη ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να ζει τη δική της «παραδεισένια» περίοδο. Σε τέτοιο βαθμό που πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να καθιερώσει 4ήμερη εργασία στον τομέα της παραγωγής, με αύξηση μισθών! Όχι, ο CEO της φίρμας, Stephan Winkelmann και οι συνεργάτες του, δεν τρελάθηκαν. Απλά απολαμβάνουν τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Από το 2021 η Lamborghini καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων. Εκείνη τη χρονιά πούλησε 8.405 μονάδες σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησε νέο ρεκόρ το 2022, με τα κέρδη να αυξάνονται κατά 22% και τις παραδόσεις οχημάτων κατά 10%, φτάνοντας τις 9.233! Όσο για το 2023, ήδη έχουν γίνει επισήμως γνωστά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, που και πάλι είναι χωρίς προηγούμενο: 5.341 παραδόσεις οχημάτων σε όλο τον κόσμο, λειτουργικά κέρδη 456 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022) και συνολικά ένα «εξαιρετικό πρώτο 6μηνο», όπως το έχει χαρακτηρίσει η ίδια η εταιρεία.

Για το πρώτο 9μηνο του 2023, τα λειτουργικά κέρδη αυξάνονται κατά 8,4% σε σχέση με 2022, οι παραδόσεις έχουν «ανέβει» στις 7.500. Έτσι, ο στόχος των 10.000 πωλήσεων μέσα σε ένα έτος, ένα όριο που έχει τεθεί από την ίδια την ιταλική φίρμα, μοιάζει εφικτός. Και όλα αυτά για μία φίρμα που πουλάει μοντέλα σε πολύ υψηλές τιμές, με την τιμή της ολοκαίνουριας Revuelto να αγγίζει σχεδόν τα 500.000 ευρώ σε χώρες όπως η Ισπανία.

Ωστόσο, οι φανατικοί φίλοι της δεν πτοούνται. Ήδη η Revuelto, ο διάδοχος της Aventador και η πρώτη PHEV Lamborghini έχει ξεπουλήσει για τα επόμενα 3 χρόνια (μέχρι το καλοκαίρι ήταν… sold out για 24 μήνες), καθώς η διατήρηση του V12 κινητήρα προκάλεσε… φρενίτιδα ενθουσιασμού, σε μια εποχή που σταδιακά μία-μία οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αποσύρουν τους δικούς τους V12 και, αξιοποιώντας την υβριδική τεχνολογία, πηγαίνουν σε 8κύλινδρους, ακόμα και 6κύλινδρους.

Και αν, για πολλούς, η επόμενη μέρα, μετά την ολοκλήρωση παραγωγής της Aventador, έμοιαζε με ερωτηματικό, η Revuelto των 1.015 PS έδωσε «ηχηρή απάντηση». Από τις 3 μονάδες Aventador που έβγαιναν, ημερησίως, από τη γραμμή παραγωγής, αριθμός που διπλασιάστηκε προς το τέλος του κύκλου ζωής της, σήμερα το νούμερο ανέβηκε στις 12 Revuelto. Αυτός είναι ο αριθμός των PHEV hypercars που βγαίνουν από την Sant’Agata Bolognese κάθε 24 ώρες, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η μεγάλη λίστα αναμονής των 36 μηνών.

Φυσικά, πρωταγωνιστικό ρόλο εξακολουθεί να παίζει η Urus, η οποία... διαχρονικά «πουλάει σαν τρελή», ενώ και η οικογένεια μοντέλων της Huracan έπαιξε το δικό της, σημαντικό ρόλο, στο πρώτο 6μηνο του 2023.

Όσο για την ηλεκτροκίνηση; Σαφώς είναι μέσα στα σχέδιά της. Άλλωστε, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, παρουσίασε την Lanzador, το αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο που αποτελεί τον προάγγελο της πρώτης EV Lamborghini, η οποία αναμένεται το 2028. Ένα χρόνο αργότερα θα ακολουθήσει, με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της Urus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

60 χρόνια Lamborghini: Η ιταλική φίρμα γιορτάζει και μας θυμίζει τα εμβληματικά της μοντέλα (photos)

Lamborghini Revuelto: Κάνει γύρους στο Nurburgring και «μαγειρεύει» νέο ρεκόρ γύρου (video)

Lamborghini Revuelto: Δείτε πως κατασκευάζεται το υβριδικό «τέρας» των 1.015 PS (video)