Από την W124 στην W214: Έρχεται η 6η γενιά της Mercedes E-Class


Συνεχίζοντας μια ιστορία 30 ετών, η Mercedes E-Class ετοιμάζεται για παρουσίαση την άνοιξη του 2023, με μια σειρά εκδόσεων αμαξώματος και κινητήριων συνόλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 5/1/2023

Βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του 2023, με τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να συνεχίζουν στα χιόνια τις δοκιμές των πρωτοτύπων τους. Σκοπός η ολοκλήρωση της εξέλιξης αλλά και του ελέγχου τους, πριν την παρουσίασή τους στην παγκόσμια αγορά.

Μία εξ’ αυτών είναι και η Mercedes, η οποία ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη νέα E-Class. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 6η γενιά του εμβληματικού μοντέλου, γνωστή εσωτερικά με τον κωδικό W214, θα αποκαλυφθεί την άνοιξη του 2023. Τριάντα χρόνια μετά την W124 και έχοντας ήδη την EQE να κλέβει τις εντυπώσεις, το «παραδοσιακό» sedan μοντέλο της Mercedes διατηρείται αλώβητο στο πέρασμα των ετών.

Η θέση της στη γκάμα των μοντέλων, παραμένει κεντρική, ανάμεσα στην C-Class και την S-Class. Η επόμενη μέρα της θα τη βρει να διατηρεί την παραδοσιακή της «σιλουέτα». Ωστόσο, ασφαλώς θα υπάρξει μια πιο «ελκυστική» εμφάνιση, διατηρώντας τις «αισθητικές συγγένειες» με τις προαναφερθείσες σειρές.

Η διαφοροποίηση, πάντως, θα είναι ξεκάθαρη, ιδίως στο εμπρός τμήμα, με τα επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα να έχουν ένα κυματοειδή μορφή στο κάτω τμήμα τους. Περιμένουμε ένα στενότερο πάνω τμήμα της μάσκας σε σχέση με το τρέχον μοντέλο, ενώ οι εισαγωγές αέρα μοιάζουν με αυτές της τωρινής E-Class.

Αναβαθμισμένο θα είναι και το εσωτερικό, όπου σε αντίθεση με τις νέες C-Class και S-Class, η οθόνη του συστήματος infotainment θα είναι σε σχήμα landscape, η οποία θα είναι στερεωμένη στο ταμπλό σαν tablet. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρχει ως προαιρετικός εξοπλισμός και η νέα, εντυπωσιακή MBUX  Hyperscreen, η οποία τοποθετείται στη σειρά EQ. Σαφώς ο οδηγός, αλλά και ο επιβάτες, θα έχουν στη διάθεσή τους κορυφαία συστήματα άνεσης και ασφάλειας.

Επιπλέον, περισσότεροι θα είναι και οι χώροι στο εσωτερικό, καθώς η νέα E-Class θα έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο και άρα αυξημένο μήκος σε σχέση με την 5η γενιά. Στην άνεση θα συμβάλει και η αερανάρτηση, ενώ θα υπάρχει και ενεργητική τετραδιεύθυνση.

Πιστή στην παράδοση, η Mercedes ετοιμάζει τη νέα E-Class τόσο σε sedan όσο και σε station wagon έκδοση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του JESMB, θα υπάρξει και all-terain εκδοχή station wagon. Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχουμε συναντήσει, σε κατασκοπευτικές λήψεις, τόσο την αμιγώς θερμική όσο και την plug-in υβριδική έκδοση της Estate.

Άλλωστε, η γκάμα των κινητήρων θα είναι πλούσια, ενώ εκτός της PHEV έκδοσης, όλα τα υπόλοιπα κινητήρια σύνολα βενζίνης και diesel αναμένεται να διαθέτουν ήπια υβριδικό σύστημα. Τετρακύλινδρα και εξακύλινδρα σύνολα θα είναι διαθέσιμα, με κίνηση σε δύο ή και στους τέσσερις τροχούς.

Τέλος, οι AMG εκδόσεις αναμένεται να είναι plug-in hybrid, αλλά διατηρώντας τους 6κύλινδρους κινητήρες, σε αντίθεση με την πρόσφατη C-Class η οποία στην έκδοση AMG C 63 S E Performance εφοδιάζεται με 4κύλινδρο κινητήρα.