Η Mercedes E-Class απέκτησε πανίσχυρες AMG εκδόσεις με 612 PS (photos)


Παρά την ύπαρξη PHEV κινητήριου συνόλου, η Mercedes διατηρεί τον 6κύλινδρο κινητήρα 3,0 L και προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στη νέα E-Class.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: Mercedes-Benz Group AG
  • 11/3/2024

Η 6η γενιά της Mercedes E-Class παρουσιάστηκε το 2023, ξεκινώντας με τη sedan έκδοση. Ακολούθησε λίγο αργότερα η Estate και η «τριλογία» ολοκληρώθηκε με την All-Terrain. Αυτό που απέμενε ήταν οι AMG εκδόσεις και πλέον αυτή η εκκρεμότητα έπαψε να υπάρχει… τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ο βραχίονας επιδόσεων της γερμανικής φίρμας παρουσίασε τη νέα, τετρακίνητη, Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATICplus, τόσο σε αμάξωμα sedan όσο και σε station wagon (Estate). Πρόκειται για τη δεύτερη plug-in hybrid πρόταση της AMG, μετά την αντίστοιχη έκδοση της GLE, εν αναμονή και της ισχυρότερης E 63.

Η τεχνολογία του κινητήριου συνόλου αποτελεί τη μεγάλη διαφορά από το μοντέλο που αντικαθιστά, στο οποίο ο 6κύλινδρος, σε σειρά, κινητήρας 3,0 L συνδυάζονταν με ήπια υβριδική τεχνολογία. Παρά την ύπαρξη μεγαλύτερου και ισχυρότερου ηλεκτροκινητήρα, οι Γερμανοί διατήρησαν το 6κύλινδρο μοτέρ και δεν πήγαν σε μικρότερο, όπως είναι η τάση της εποχής σε αρκετά PHEV ισχυρά μοντέλα.

Ο θερμικός κινητήρας αποδίδει 449 PS και 560 Nm, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας, που είναι τοποθετημένος μέσα στο αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων, συνεισφέρει με 163 PS και 480 Nm. Έτσι, προκύπτει συνδυαστική ισχύς 585 PS και ροπή 750 Nm.

Μάλιστα, με τη λειτουργία RACE START, που αποτελεί μέρος του προαιρετικού πακέτου AMG DYNAMIC PLUS, η ισχύς ανεβαίνει στους 612 PS. Νούμερα πολύ μεγαλύτερα από τους 435 PS και τα 520 Nm που αποδίδει η απερχόμενη E 53.

Έτσι, τα 0-100 km/h έρχονται σε 4,0 sec για τη Sedan (3,8 sec με RACE START) και 4,1 sec για την Estate (3,9 sec με RACE START), ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h και για τις δύο εκδόσεις (280 km/h και 275 km/h, αντίστοιχα, με το προαιρετικό πακέτο AMG Driver’s Package).

Η μπαταρία του PHEV συστήματος έχει αξιοποιήσιμη ενεργειακή χωρητικότητα 21,22 kWh και προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 101 km για τη sedan (97 km για την Estate). Σε EV λειτουργία, η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 140 km/h. Η φόρτιση της μπαταρίας από το 10% στο 80% επιτυγχάνεται σε περίπου 20 λεπτά σε ταχυφορτιστή DC 60 kW.

Σε σχέση με τις «απλές» E-Class, οι AMG παραλλαγές διαθέτουν αυξημένη ακαμψία σε διάφορα σημεία, βελτιωμένη εμπρός ανάρτηση, ενισχυμένο πίσω άξονα, μεγαλύτερα φρένα και διάφορες άλλες βελτιώσεις που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα και οδηγική ακρίβεια. Επιπλέον, υπάρχει - μεταξύ άλλων - προσαρμοζόμενη ανάρτηση και ενεργητική τετραδιεύθυνση.

Οπτικά, αναγνωρίζονται από πολλά σχεδιαστικά στοιχεία, όπως η ειδική επένδυση της μάσκας με τα φωτιζόμενα κάθετα πτερύγια, τα φαρδύτερα εμπρός φτερά, oι πιο «ογκώδεις» εισαγωγές αέρα, η ανεξάρτητη AMG ποδιά, τα ειδικά πάνελ των πλευρικών ποδιών και οι ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών (προαιρετικά 20 και 21 ίντσες). Στο πίσω μέρος, υπάρχει μικρή αεροτομή στο τελείωμα του πορτμπαγκάζ (sedan), ποδιά AMG με διαχύτη και δύο διπλές κυκλικές απολήξεις της εξάτμισης στις δύο άκρες.

Το εσωτερικό διαθέτει όλα τα συστήματα της νέας E-Class, αλλά και ειδικές AMG λειτουργίες και επενδύσεις, όπως η ειδική φωτιζόμενη επένδυση σε γκρι ξύλο με το λογότυπο του βραχίονα επιδόσεων. Το σύστημα πολυμέσων προσφέρει οθόνες και λειτουργίες ειδικά για τον AMG χαρακτήρα, ενώ η οθόνη MBUX Superscreen με οθόνη για τον συνοδηγό διατίθεται προαιρετικά. Αντίθετα, στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα σπορ καθίσματα AMG. Τεχνητό δέρμα ARTICO/MICROCUT και ύφασμα με κόκκινες ραφές αντίθεσης συμπληρώνουν την εικόνα.

Για όσους επιζητούν ακόμα μεγαλύτερες επιλογές εξατομίκευσης, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας του μοντέλου ως αποκλειστικό «Edition 1» με συγκεκριμένα εμφανισιακά στοιχεία σε αμάξωμα και εσωτερικό, όπως και πλουσιότερο εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή είναι η πρώτη Mercedes CLE Coupe με τη «σφραγίδα» της AMG (photos)

Σοκάρει η τιμή για την κουκούλα της Mercedes-AMG One

Η Mercedes-AMG ετοιμάζει αναβάθμιση-έκπληξη για την Α35 sedan (photos)