Lamborghini Urus SE: Η PHEV έκδοση που «βάζει φωτιά» στην άσφαλτο με 800 PS (video-photos)


Η Lamborghini «απογειώνει» την Urus με τη νέα plug-in hybrid έκδοση που διατηρεί τον V8 κινητήρα και επιταχύνει ως τα 312 km/h.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: LAMBORGHINI
  • 24/4/2024

Μπορεί ένα πολυτελές SUV να αποκτήσει χαρακτήρα supercar, αν όχι hypercar; Ναι, αν μιλάμε για την Lamborghini Urus. Η ιταλική φίρμα παρουσίασε τη νέα, PHEV εκδοχή της, που συνδυάζει κορυφαία απόδοση και χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Η Urus SE, όπως είναι το όνομα της plug-in hybrid παραλλαγής, διατηρεί τον V8 twin-turbo κινητήρα 4,0 L των υπόλοιπων εκδόσεων και προσθέτει έναν ισχυρό σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων. Ο V8 προσφέρει 620 PS και 800 Nm, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας 192 PS και 483 Nm. Έτσι, προκύπτει συνδυαστική ισχύς 800 PS και ροπή 950 Nm, η οποία είναι διαθέσιμη από τις 1.750 rpm έως τις 5.750 rpm.

Ως αποτέλεσμα, προκύπτει επιτάχυνση 3,4 sec για τα 0-100 km/h και τελική ταχύτητα 312 km/h, επιδόσεις καλύτερες από την Urus S των 675 PS (3,5 sec και 305 km/h, αντίστοιχα). Σε αμιγώς ηλεκτρική κίνηση, η PHEV Urus μπορεί να επιταχύνει μέχρι τα 135 km/h.

Οσο για την μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 25,9 kWh, χαρίζει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία άνω των 60 km. Και φυσικά, η νέα Urus είναι τετρακίνητη, προσφέροντας και αθόρυβες μετακινήσεις, εκτός από πιο «πράσινες», με μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά 80%.

Σύμφωνα με την φίρμα, το plug-in hybrid σύστημα, εκτός από τη βελτίωση των επιδόσεων, συμβάλει και στη δυναμική συμπεριφορά του SUV σε όλες τις συνθήκες, με τεχνολογίες όπως το νέο, κεντρικά τοποθετημένο, ηλεκτρικό σύστημα torque vectoring αλλά και το πίσω ηλεκτρονικό διαφορικό.

Η νέα έκδοση έχει και εμφανισιακές αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η νέα σχεδίαση του καπό, οι matrix LED προβολείς με νέα φωτεινή «υπογραφή», ένας επανασχεδιασμένος προφυλακτήρας αλλά και μάσκα. Εμφανείς είναι οι σχεδιαστικές επιρροές στις λεπτομέρειες από την Revuelto.

Περνώντας στο πίσω μέρος, συναντά κανείς μια πλήρως επανασχεδιασμένη θύρα του πορτμπαγκάζ, με στοιχεία από την Gallardo, η οποία εναρμονίζει τις γραμμές, συνδέοντας τα φωτιστικά σώματα με το νέο διαχύτη. Ως αποτέλεσμα προκύπτει μια ακόμα πιο σπορ εμφάνιση. Επιπλέον, το καινούριο σπόιλερ σε συνεργασία με το διαχύτη προσφέρουν αυξημένη κάθετη δύναμη κατά 35% σε υψηλές ταχύτητες σε σχέση με την Urus S, προς όφελος της ευστάθειας.

Η αεροδυναμική απόδοση ενισχύεται με τους νέους αεραγωγούς που βρίσκονται στο κάτω μέρος, την ώρα που η ροή του αέρα είναι περισσότερη προς τα μηχανικά μέρη, φροντίζοντας για την αποτελεσματικότερη ψύξη τους.

Καινούρια σχεδίαση, επίσης επηρεασμένη από την Revuelto, συναντά κανείς και στο εσωτερικό, ιδίως στο εμπρός τμήμα του ταμπλό. Η οθόνη του συστήματος infotainment έχει μεγαλώσει, φτάνοντας τις 12,3 ίντσες και διαθέτει καινούρια γραφικά. Επίσης, υπάρχουν νέοι αεραγωγοί με επενδύσεις από ανοδιωμένο αλουμίνιο.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και 11 drive modes, απόρροια του υβριδικού συστήματος κίνησης που ήρθε να «συμπληρώσει» τα 6 προγράμματα οδήγησης του «απλού» μοντέλου. Ανάλογα με την επιλογή, υπάρχει και η κατάλληλη ρύθμιση της αερανάρτησης, για να επιτυγχάνεται το βέλτιστο, κάθε φορά, αποτέλεσμα, με βάση τις εκάστοτε οδικές συνθήκες.

Τέλος, ο υποψήφιος αγοραστής έχει στη διάθεσή του μια σειρά από επιλογές εξατομίκευσης, από τις ζάντες 21 έως 23 ιντσών μέχρι τη γκάμα των διαθέσιμων χρωμάτων αμαξώματος και εσωτερικού. Και για όποιον δεν μείνει ικανοποιημένος, υπάρχουν και οι επιπλέον δυνατότητες μέσω του προγράμματος Ad Personam.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Lamborghini: Οι νέες εκδόσεις της Huracan Sterrato αποτελούν ωδή στις off-road διαδρομές (photos)

Lamborghini Huracan STJ: Ο «τελευταίος χορός» του εμβληματικού supercar (photos)

Ο διάδοχος της Lamborghini Huracan... θέλει να μοιάσει στη Revuelto (photos)