Πρώτη φωτογραφία του νέου Dacia Duster: Μεγαλύτερο και ανασχεδιασμένο


Διαβάστε όλες τις τελευταίες πληροφορίες για την τρίτη γενιά του δημοφιλούς SUV, που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2024.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 14/3/2023

Από το 2010 που έκανε την εμφάνισή του, το Dacia Duster έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατ. αντίγραφα. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να πει κάποιος κάτι περισσότερο για το ενδιαφέρον που έχει η έλευση της τρίτης γενιάς του το 2024.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να συναντήσουμε κάποιο από τα πρωτότυπα που δοκιμάζονται εδώ και καιρό στις χειμερινές δοκιμές που πραγματοποιούν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες στη Βόρεια Σουηδία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτό δεν κατέστη δυνατόν, προφανώς γιατί οι Ρουμάνοι κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να κρατούν το νέο τους δημιούργημα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ωστόσο, ενώ γλίτωσε τα χιονισμένα πλάνα, δεν μπόρεσε να αποφύγει το ραντεβού με έναν οδηγό σε ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με tweet που δημοσιεύτηκε στον ισπανικό λογαριασμό CocheSpias, ένα πρωτότυπο Duster, πλήρως καμουφλαρισμένο, εμφανίζεται να φωτογραφίζεται εν κινήσει από οδηγό οχήματος που το ακολουθεί σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Αν και δεν υπάρχει ασφαλής γνώση της περιοχής, το γεγονός ότι το νέο Duster διαθέτει ρουμάνικες πινακίδες δημιουργεί την εκτίμηση ότι μπορεί οι δοκιμές εξέλιξης να πραγματοποιούνται στο Mioveni, εκεί όπου θα κατασκευάζεται μαζί με το νέο Jogger.

Η συγκεκριμένη λήψη δείχνει, παρά το έντονο καμουφλάζ, ένα πλήρως επανασχεδιασμένο πίσω μέρος, το οποίο παραπέμπει αρκετά στο μεγαλύτερο Bigster που αναμένεται να ακολουθήσει το 2025.

Τα φωτιστικά σώματα έχουν νέα σχεδίαση, με περισσότερο γωνιακό και πολυγωνικό σχήμα. Πλέον, επιστρέφουν στις κολώνες, συνεχίζουν και στα φτερά και αφήνουν ελεύθερη τη θύρα του χώρου των αποσκευών, η οποία έχει πιο «καθαρή» σχεδίαση. Επιπλέον, το αμάξωμα δείχνει μεγαλύτερο και φαρδύτερο από την τρέχουσα γενιά.

Από παλιότερες φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει σε μορφή ψηφιακών σχεδίων, γνωρίζουμε ότι το εμπρός μέρος θα έχει πολύ πιο λεπτά LED φωτιστικά σώματα, τα οποία θα ενώνονται μεταξύ τους με μια λεπτή μπάρα.

Η τρίτη γενιά του Duster θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B και δε θα διατίθεται με κινητήρα diesel. Αντίθετα, θα υπάρχει η έκδοση διπλού καυσίμου (βενζίνης-υγραερίου), όπως και τετρακίνητη εκδοχή. Στη γκάμα θα προσφέρεται ο νέος τρικύλινδρος ήπια υβριδικός κινητήρας 1,2 L που κινεί το Renault Austral, αλλά και το strong hybrid 1,6 L σύνολο του Jogger Hybrid 140.