H VW σταματά να πουλάει αυτοκίνητα με ΜΕΚ στη Νορβηγία - Μόνο EVs από το 2024


Νορβηγικό μέσο αποκάλυψε πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 η Volkswagen σταματά να στέλνει βενζινοκίνητα, υβριδικά και diesel στη σκανδιναβική χώρα, ενώ την ίδια απόφαση αναμένεται να πάρουν σύντομα και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/8/2022

Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι μόνο τα ηλεκτρικά της οχήματα θα πωλούνται στη νορβηγική αγορά από το 2024, καθώς η Νορβηγία ηγείται των αριθμών πωλήσεων EV στην Ευρώπη, σε σχέση με τις πωλήσεις οχημάτων με ΜΕΚ.

Πράγματι, το 2021, το 64.1% του συνόλου των νέων οχημάτων που πωλήθηκαν στη Νορβηγία ήταν πλήρως ηλεκτρικά. Η χώρα έχει κάνει άλματα, όσον αφορά, τόσο στον εξηλεκτρισμό και την ηλεκτροκίνηση γενικότερα, αλλά και στην επένδυση σε έναν πιο «πράσινο» και βιώσιμο τρόπο ζωής.

Την τελευταία δεκαετία, η Νορβηγία έχει αρχίσει όλο και περισσότερο να εμπιστεύεται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ έχει εξοπλίσει τη χώρα με εξελιγμένα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, προωθώντας ακόμα πιο ενεργά τον εξηλεκτρισμό

Επίσης, οι κάτοχοι EV της Σκανδιναβικής χώρας υπόκεινται σε φορολογικές απαλλαγές, αλλά και έχουν το δικαίωμα να οδηγούν στους λεωφορειοδρόμους και τις λωρίδες των ταξί. Γενικότερα, η αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι πλέον πολύ πιο οικονομική από αυτή ενός βενζινοκίνητου, υβριδικού ή diesel αυτοκινήτου.

Η Volkswagen, σύμφωνα με το νορβηγικό μέσο Postsen, θα καταργήσει όλα τα βενζινοκίνητα, υβριδικά και ντίζελ οχήματα από την αγορά της Νορβηγίας, από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η Volkswagen τερμάτισε στη δεύτερη θέση των πωλήσεων EV στη συγκεκριμένη αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με το Volkswagen ID.4 να είναι δεύτερο σε πωλήσεις EV, πίσω από το Tesla Model Y, και μπροστά από το Skoda Enyaq. Μαζί με το ID.4, είναι διαθέσιμα και το ID.3 hatchback και το ID.5 'SUV Coupe', με το πρώτο να έχει αποτελέσει το καλύτερο σε πωλήσεις ηλεκτρικό όχημα της χώρας για το 2020.

Η Νορβηγία αποτελεί τον πρώτο σταθμό κυκλοφορίας του επερχόμενου ID. Buzz, που αναμένεται να φτάσει στην αγορά της μέσα στο επόμενο έτος, πριν και από την αγορά της Γερμανίας.