Lancia: Η Ypsilon την οδηγεί στη νέα εποχή (video-photos)


Η Lancia αποκάλυψε πλήρως τη νέα Ypsilon, το πρώτο από τα τρία μοντέλα με τα οποία ξεκινά και επίσημα η επόμενη μέρα της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 14/2/2024

Η επόμενη μέρα της Lancia μόλις ξεκίνησε και τυπικά. Η ιταλική φίρμα παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) στο Μιλάνο την ολοκαίνουρια Ypsilon, το πρώτο από τα τρία μοντέλα με τα οποία περνά στη νέα εποχή της.

Το δημοφιλές supermini ξεκινά το νέο του ταξίδι αρχικά με την περιορισμένη έκδοση Edizione Limitata Cassina, σε αμιγώς ηλεκτρική μορφή, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε 1.906 αντίγραφα στην Ιταλία, αριθμός που παραπέμπει στο έτος ίδρυσης της εταιρείας. Αργότερα θα είναι διαθέσιμο και ως υβριδικό, ενώ γνωρίζουμε ότι το 2025 θα υπάρξει και «καυτή» HF με 240 PS.

Η ηλεκτρική Ypsilon που παρουσιάστηκε έχει μήκος 4.080 mm, πλάτος 1.760 mm και ύψος 1.440 mm. Ζυγίζει 1.584 kg, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας της αποδίδει ισχύ 156 PS και ροπή 260 Nm. Η μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 51 kWh χαρίζει αυτονομία έως 403 km, με την μέση κατανάλωση να είναι 14,3-14,6 kWh/100 km.

Η φόρτιση από το 20% στο 80% επιτυγχάνεται σε 24 λεπτά σε ταχυφορτιστή DC, ενώ σύμφωνα με την Lancia αρκούν μόλις 10 λεπτά φόρτισης για να προστεθούν 100 km αυτονομίας για το premium hatchback της κατηγορίας B.

Η Ypsilon είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που ενσωματώνει τη σχεδιαστική φιλοσοφία Pu&Ra Design της φίρμας, μια μοντέρνα «γλώσσα» που συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία. Το αμάξωμα έχει το κομψό σχήμα των Aurelia και Flaminia με τη σύγχρονη φιλοσοφία και την σπορ «έκφραση» των Stratos και Delta.

Εμπρός υπάρχουν στρογγυλά LED φωτιστικά σώματα - που παραπέμπουν στην Stratos - και ενσωματώνουν ένα νέο σχεδιαστικό στοιχείο, σε σχήμα Y. Στο πίσω μέρος το γράμμα Y αποτελείται από «χειρόγραφους» χαρακτήρες, εμπνευσμένους από εμβληματικά και ιστορικά αυτοκίνητα όπως οι Fulvia, Flavia και Flaminia.

Το αμάξωμα είναι βαμμένο σε μπλε χρώμα και παρουσιάζει όμορφες «πινελιές» σε μαύρη απόχρωση στους τροχούς 17 ιντσών, στους θόλους, τους καθρέπτες και την πίσω κολόνα.

Η Lancia έδωσε μεγάλη βάση στο εσωτερικό της νέας Ypsilon. Η συνεργασία της με την Cassina, ένα κορυφαίο ιταλικό brand στο χώρο των επίπλων και του interior design, δεν φαίνεται μόνο στο όνομα της περιορισμένης έκδοσης, αλλά και στην αίσθηση της καμπίνας. «Lancia living room», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ιταλοί και είναι περήφανοι για το μικρό τραπεζάκι, το «tavolino», που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε εσωτερικό αυτοκινήτου και δίνει τη δυνατότητα φόρτισης smartphone.

Το supermini υπόσχεται κομψότητα, φινέτσα, στιλ, άνεση, με θερμαινόμενα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα που διαθέτουν λειτουργία μασάζ και επένδυση από 100% ανακυκλωμένο μπλε βελούδο, χρώμα που εμφανίζεται στις πινελιές των πάνελ των θυρών και στο ταμπλό.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, ενώ η οθόνη, επίσης 10,25 ιντσών, του συστήματος infotainment αποτελεί μέρος του καινοτόμου συστήματος S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation), που προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες ρυθμίσεων και συνδεσιμότητας.

Στο βασικό εξοπλισμό υπάρχει σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 αλλά και ένα «κορυφαίο σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης», σύμφωνα με την φίρμα, με αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός-πίσω αλλά και κάμερα 180 μοιρών. Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, επίσης, adaptive cruise control, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, σύστημα Stop&Go κ.α.

«Με τη νέα Lancia Ypsilon, το πρώτο αυτοκίνητο της νέας εποχής της μάρκας, κάνουμε μια καινούρια αρχή, ξεκινώντας ξανά από την Ιταλία. Ο σχεδιασμός της είναι εμπνευσμένος από το ένδοξο παρελθόν της μάρκας, που τώρα ερμηνεύεται εκ νέου με σύγχρονο τρόπο. Το μοντέλο αντιπροσωπεύει την απόλυτη έκφραση άνεσης και σχεδίασης, που χαρακτηρίζεται από κορυφαία τεχνολογία και συνδεσιμότητα στην κατηγορία, πάντα με απλότητα, σε στυλ Lancia. Αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε επίσης χάρη στη συνεργασία με την Cassina, που μαζί με το Centro Stile στο Τορίνο σχεδίασαν ένα αληθινό σαλόνι, εμπνευσμένο από τα φιλόξενα ιταλικά σπίτια», τόνισε ο CEO του brand, Luca Napolitano.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Test drive: Μια εντυπωσιακή βόλτα με το Lancia Pu&Ra HPE concept car (video-photos)

Lancia: Από το πρώτο ηλεκτρικό σύστημα μέχρι την Stratos και την S4 Stradale (photos)

Lancia: Δείτε το ντοκιμαντέρ για τα 117 χρόνια από τη ίδρυσή της (video)