Black Friday: Αυτό είναι το πιο φθηνό αυτοκίνητο πόλης στην ελληνική αγορά


Το φθηνότερο μικρό αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς διαθέτει ήπια υβριδικό κινητήριο σύνολο και πλούσιο εξοπλισμό - Δείτε ποιο είναι και πόσο κοστίζει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 24/11/2023

Η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα κινείται σε ανοδική τροχιά, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για τον Οκτώβριο του 2023. Οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν κατά 44,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, με 11.290 καινούρια ΙΧ να φτάνουν στους ιδιοκτήτες τους.

Ένας από τους πιο σημαντικούς – αν όχι ο καθοριστικότερος – παράγοντες για την επιλογή ενός αυτοκινήτου είναι η τιμή του. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν πάρει και αυτές την ανιούσα και πλέον η εύρεση ενός οικονομικά προσιτού οχήματος, ιδίως σε σχέση με τα τιμολογιακά δεδομένα που ίσχυαν πριν από λίγα χρόνια, μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Ακόμα και τα αυτοκίνητα πόλης, που με τις μικρές διαστάσεις τους είχαν πάντα αυτό το πλεονέκτημα, προσφέρονται σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν. Με αφορμή την Black Friday, αναζητήσαμε και βρήκαμε το φθηνότερο μικρό αυτοκίνητο της ελληνικής αγοράς, που δεν είναι άλλο από το FIAT Panda Hybrid.

Αν και η αρχική τιμή καταλόγου είναι 15.790 €, με την προωθητική καμπάνια «FIAT ECO BONUS» που είναι σε εξέλιξη από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, προσφέρεται όφελος 1.200 €, με αποτέλεσμα η λιανική τιμή πώλησής του να ξεκινά από τις 14.590 €.

Μάλιστα, σε αυτή συμπεριλαμβάνεται 5ετής εργοστασιακή εγγύηση200.000 km) αλλά και τα πακέτα Comfort και Tech που προσθέτουν στοιχεία άνεσης και τεχνολογίας στο μοντέλο.

Με μήκος 3.686 mm, πλάτος 1.882 mm και ύψος 1.551 mm, το υβριδικό Panda προσφέρει χώρο αποσκευών 225 lt και εφοδιάζεται με το ήπια υβριδικό κινητήριο σύνολο της FIAT, που αποτελείται από τον κινητήρα βενζίνης 1,0 L της οικογένειας FireFly και ηλεκτροκινητήρα BSG (Belt-integrated Starter Generator) 3,6 kW. Η τροφοδοσία του ηλεκτρικού μοτέρ γίνεται από μπαταρία λιθίου τάσης 12 V, η οποία επιτρέπει στο υβριδικό πακέτο να έχει μικρές διαστάσεις και χαμηλό συνολικό βάρος.

Η συνολική ισχύς του συστήματος φτάνει τους 70 PS στις 6.000 rpm με ροπή 92 Nm στις 3.500 rpm και συνοδεύεται από χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, που μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Συγκριτικά με έναν κινητήρα συμβατικής τεχνολογίας η μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων μπορεί να αγγίξει το 30%, ενώ σημαντική παράμετρος είναι επίσης η πολιτισμένη και «ήσυχη» λειτουργία που ταιριάζει στις αστικές συνθήκες.

Τα 0-100 km/h έρχονται σε 13,9 sec, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 164 km/h. Η μέση κατανάλωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κατασκευαστή, είναι 4,8-4,9 lt/100 km, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι 109-111 gr/km. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και κυκλοφορεί ελεύθερα στο Δακτύλιο της Αθήνας.

Όσο για τον εξοπλισμό του, είναι πλούσιος για τα δεδομένα της τιμής και της κατηγορίας και σε αυτό βοηθούν τα δύο πακέτα που περιλαμβάνονται στην προσφορά. Έτσι, υπάρχουν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέφτες, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού και πλευρικοί, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος, αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα, αυτόματος κλιματισμός, ραδιόφωνο DAB με οθόνη αφής 7’’, χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι, αισθητήρας βροχής και φωτός, συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto, ατσάλινοι τροχοί 14 ιντσών και μαύρα υφασμάτινα καθίσματα με «FIAT» Monogram.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Euro 7: Οι κατασκευαστές προβλέπουν αύξηση στο μέσο κόστος ενός αυτοκινήτου κατά 2.000 ευρώ

Πρόβλεψη-σοκ! Πού θα φτάσει η μέση τιμή ενός καινούργιου αυτοκινήτου

Ξεχάστε τα φθηνά αυτοκίνητα – Eυρωπαϊκή υποχρέωση βάζει «φωτιά» στις τιμές των ΙΧ