Nurburgring: Η «Πράσινη Κόλαση» δεν συγχωρεί οδηγικά λάθη (video)


Ένας γύρος στο Nurburgring Nordschleife αποτελεί το όνειρο αρκετών οδηγών. Πολλοί το εκπληρώνουν καθημερινά, ωστόσο τα ατυχήματα στα open track sessions είναι πολλά και, δυστυχώς, όχι ανεξήγητα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 22/8/2023

Η πίστα του Nurburgring και συγκεκριμένα η χάραξη «Nurburgring Nordschleife», μήκους 20,832 km δεν έχει τυχαία το προσωνύμιο «Πράσινη Κόλαση», το οποίο της απέδωσε ο Sir Jackie Stewart μετά από μια δύσκολη νίκη, υπό ομίχλη και βροχή, στο γερμανικό Grand Prix του 1968.

Η εντυπωσιακή διαδρομή μαγεύει με την ομορφιά της μέσα στο δάσος και αποτελεί ακόμα χώρο διεξαγωγής αγώνων (όχι της Formula 1), αλλά και πίστα όπου αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο του αυτοκινήτου πραγματοποιούν επίσημες δοκιμές οχημάτων και εξαρτημάτων.

Ωστόσο, όταν δεν υπάρχουν αγώνες ή δοκιμές, η πίστα είναι ανοικτή και για το κοινό. Όποιος έχει δίπλωμα και είναι πάνω από 18 ετών, μπορεί να πραγματοποιήσει βόλτα με το αυτοκίνητό του, πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο ανάλογα είτε με τον αριθμό των γύρων που πραγματοποιεί είτε με το χρόνο που μένει στην πίστα.

Μια σειρά από ρεκόρ διαφόρων κατηγοριών οχημάτων, θερμικών και ηλεκτρικών, έχουν καταγραφεί στην «Πράσινη Κόλαση», αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά: Δυστυχήματα, όπως αυτό που συνέβη πριν από λίγες μέρες, όταν δύο δοκιμαστές ελαστικών της Goodyear έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δοκιμών με μια Porsche.

Συνολικά περισσότεροι από 70 θάνατοι έχουν αναφερθεί στην πίστα από το 1928, κατά τη διάρκεια αγώνων ή επίσημων δοκιμών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η συχνότητα έχει μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ίσως και 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των open track sessions για το κοινό (Touristenfahrten).

Εκτός από το πρόσφατο δυστύχημα των δοκιμαστών της Goodyear, ένας 54χρονος μοτοσυκλετιστής έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2021σε ένα τρομακτικό δυστύχημα σκοτώθηκε ένας 34χρονος, που οδηγούσε ένα Mazda MX-5 και τραυματίστηκαν 7 άτομα.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί από τους συχνούς θαμώνες της, αλλά και επιχειρηματίες της περιοχής, αναρωτιούνται αν η πίστα έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής αστυνομίας που ήταν διαθέσιμα το καλοκαίρι του 2022, το 2018 σημειώθηκαν 90 ατυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα 1 απώλεια ζωής και 15 σοβαρούς τραυματισμούς. Το 2019 σε 84 ατυχήματα τραυματίστηκαν σοβαρά 18 άτομα, το 2020 είχαμε 67 συμβάντα, με ένα νεκρό και 10 σοβαρά τραυματίες και το 2021 σημειώθηκαν 76 περιστατικά, με 1 νεκρό και 28 σοβαρά τραυματίες. Επιπλέον, υπήρξαν και δεκάδες άτομα που υπέστησαν επιπόλαιους τραυματισμούς σε όλες τις χρονιές. Τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για 1 νεκρό και 77 τραυματίες το 2022, πάντα κατά τη διάρκεια στην οποία η πίστα είναι ανοικτή για το κοινό.

Οι Αρχές αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν ενημερώνονται για κάθε ατύχημα που συμβαίνει στο πλαίσιο των tourist drives, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί.

Η πίστα, όσο όμορφη και αν είναι, έχει τις δυσκολίες της. Πολλά σημεία της διαδρομής είναι «τυφλά», ενώ δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα σημεία «διαφυγής», με αποτέλεσμα να μην συγχωρούνται οδηγικά λάθη από τους καθημερινούς οδηγούς. Επιπλέον, σε μια διαδρομή σχεδόν 21 km είναι περιορισμένος ο αριθμός των ανθρώπων της πίστας που βρίσκονται σε αυτή για να ελέγχουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Σε αντίθεση, ασφαλώς, με ό,τι ισχύει στους αγώνες.

Στις ημέρες και ώρες που η πίστα είναι ανοικτή για οδήγηση από το κοινό, οι υπεύθυνοι τη χαρακτηρίζουν ως «ένα δρόμο μονής κατεύθυνσης». Έτσι, ισχύουν οι κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της Γερμανίας. Απαγορεύεται η προσπέραση από δεξιά, πρέπει να τηρούνται τα όρια ταχύτητας που αναγράφονται σε διάφορα σημεία της, απαγορεύεται η χρονομέτρηση γύρων (κάτι που παραβιάζεται συλλήβδην, όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει σε πολλά video στα social media), τα κράνη είναι υποχρεωτικά μόνο για τους μοτοσυκλετιστές, ενώ σύμφωνα με το επίσημο site της πίστας, θα πρέπει να ελέγχονται τα οχήματα ότι πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει ο γερμανικός ΚΟΚ.

Εκτιμάται ότι σε πολυσύχναστα Σαββατοκύριακα, μπορεί να περάσουν τις πύλες του Nurburgring ακόμα και 2.000 ιδιωτικά οχήματα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται περίπου 200 με 250 ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της διαδρομής των 20,832 km. Με δεδομένο ότι οι ταχύτητες που αναπτύσσονται συνήθως είναι πολύ μεγάλες, πρόσφατα οι υπεύθυνοι αποφάσισαν ότι δεν θα επιτρέπεται να τρέχουν στη διαδρομή οχήματα που δεν μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 130 km/h.

Για να συμβάλλουν στην ασφάλεια όσων κινούνται στην πίστα, ορισμένοι θαμώνες δημιούργησαν πριν από λίγα χρόνια ένα group στο WhatsApp και στη συνέχεια μια ανεξάρτητη εφαρμογή (TrackSecure). Μέσω αυτής, οδηγοί και κριτές μπορούν να αναφέρουν περιστατικά και επικίνδυνες καταστάσεις ανά πάσα στιγμή, ώστε να ενημερώνονται άπαντες σε real time.

Από την πλευρά του, το Nurburgring έχει ξεκινήσει τη διαδικασία «ψηφιοποίησης» του ελέγχου της πίστας, με νέο σύστημα ασφαλείας που θα χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη, με ειδικές HD κάμερες και προειδοποιητικά φώτα. Αυτά θα ενεργοποιούνται όταν υπάρχει κάποιο συμβάν σε όλη την πίστα και όχι σε κάποια τμήματά της, όπως ισχύει, πιλοτικά, εδώ και ορισμένα χρόνια. Επιπλέον, με τη χρήση οπτικών ινών θα ενημερώνεται σχετικά και το κέντρο ελέγχου της πίστας για να λαμβάνει, άμεσα, τα κατάλληλα μέτρα.

Το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 11 εκατ. ευρώ, τα έργα είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη και υπολογίζεται ότι το νέο, σύγχρονο σύστημα ασφαλείας, θα μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2025.

(Με πληροφορίες από το Road & Track)