Ποια είναι τα ταχύτερα αυτοκίνητα στο Nurburgring-Nordschleife; (Video)


H πίστα του Nurburgring-Nordschleife πάντα θα αποτελεί το υπέρτατο μέρος εξέλιξης αυτοκινήτων και κυρίως ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών για το ποια θα κατέχει το ρεκόρ σε αυτή. Ας δούμε ποια αυτοκίνητα είναι τα ταχύτερα στην κατηγορία τους, ως τώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 22/9/2021

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κύρος για μια αυτοκινητοβιομηχανία από το να προβάλλει την επιτυχία ενός μοντέλου της ως το ταχύτερο στην λεγόμενη «Πράσινη Κόλαση». Η πίστα του Nurburgring-Nordschleife απαιτεί μεγάλο σεβασμό και σε ανταμείβει με την ικανοποίηση ότι κατάφερες να δαμάσεις κάπως τον εαυτό σου και να βελτιώσει την οδηγική ικανότητά σου.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, δηλαδή για τους οδηγούς των εταιρειών οι οποίοι εξελίσσουν τα νέα μοντέλα τους, η συγκεκριμένη πίστα είναι το «γραφείο» τους, ο χώρος όπου βρίσκονται καθημερινά για να εργαστούν. Σημαντικός αριθμός αυτών είναι είτε επαγγελματίες οδηγοί αγώνων είτε έχουν πολυετή πείρα από την ενασχόληση με αυτούς.

Είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να φέρουν στο όριό τους τα υπό εξέλιξη καινούργια μοντέλα ή κάποια οχήματα τα οποία θα λάβουν μέρος σε κάποιο αγωνιστικό Πρωτάθλημα. Είναι αυτοί που θα αποθεωθούν μεταξύ των φίλων της αυτοκίνησης αλλά και αυτοί που θα μείνουν στην ιστορία της ιδιότυπης λίστας με τους ταχύτερους χρόνους στην απαιτητική πίστα.

Σε ό,τι αφορά στην απόσταση όπου πραγματοποιείται η επίσημη χρονομέτρηση, είναι 20,6 km. Αυτή χρησιμοποιείται από το 1990, οπότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν τα ρεκόρ που σημειώνουν, τα οποία καταγράφονται στην αντίστοιχη λίστα. Όμως, η συγκεκριμένη διαδρομή δεν αρχίζει και τερματίζει στο ίδιο σημείο, καθώς υπολείπονται τα μέτρα στα οποία υπάρχει ο διάδρομος των πιτς πλάι στην πίστα. Δηλαδή η χρονομέτρηση αρχίζει στην έξοδο αυτών και τελειώνει στην είσοδό τους.

Ωστόσο, από το 2019 και έπειτα, η εταιρεία «Nurburgring 1927 GmbH & Co. KG», η οποία έχει αναλάβει την επιχειρηματική διαχείριση του Nurburgring-Nordschleife, άρχισε να δημοσιεύει χρονομετρημένες προσπάθειες σε όλο το μήκος της πίστας, δηλαδή στα 20.832 m αυτής, με το χρονόμετρο να ξεκινά και να σταματά ακριβώς στη γραμμή εκκίνησης-τερματισμού.

Πλέον, υπάρχουν δύο κατατάξεις αναφορικά με το ρεκόρ χρόνου, αναλόγως της συνολικής απόστασης που έχει γίνει η χρονομέτρηση (δηλαδή είτε στα 20,6 km είτε στα 20,832 km). Επειδή μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση, καλό θα είναι να γνωρίζουμε σε ποια απόσταση αντιστοιχεί ο χρόνος που αναφέρουν οι εταιρείες κάθε φορά.

Το ιστορικό ρεκόρ

Ήταν 28 Μαΐου του 1983 όταν ο Stefan Bellof σημείωσε χρόνο 6’:11’’.13 κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών για τον αγώνα «1.000 km του Nurburgring», τον τρίτο κατά σειρά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής εκείνης της χρονιάς. Ο αείμνηστος Γερμανός οδηγός τον σημείωσε με την αγωνιστική Porsche 956 C και παρέμεινε το ρεκόρ πίστας για 35 χρόνια!

Βεβαίως, σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι μετά από εκείνη την χρονιά δεν ξαναέγινε αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Nurburgring-Nordschleife για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η επίδοση του Bellof ήταν «υπεράνθρωπη» βάσει των δεδομένων της εποχής και ενδεικτική του τεράστιου οδηγικού ταλέντου του.

Ας μην ξεχνάμε ότι τότε τα αγωνιστικά τού Γκρουπ C (στο οποίο άνηκε η Porsche 956 C) δεν διέθεταν οποιοδήποτε σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και μετάδοσης της κίνησης, ούτε κάποιο άλλο ηλεκτρονικό βοήθημα για τον οδηγό. Ήταν πισωκίνητα και είχαν χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.  

Χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να καταρριφθεί το ρεκόρ, πάλι με ένα αγωνιστικό της Porsche για το Πρωτάθλημα Αντοχής. Ήταν 29 Ιουνίου 2018 όταν ο Timo Bernhard σημείωσε τον εξωπραγματικό χρόνο 5’:19’’.546 με την 919 Hybrid Evo με την οποία η γερμανική εταιρεία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής εκείνης της χρονιάς, στην κατηγορία «LMP1». Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε την προσπάθειά του.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τους δέκα ταχύτερους χρόνους που έχουν επιτευχθεί στην κλασική διαδρομή τού Nurburgring-Nordschleife ανεξαρτήτως κατηγορίας στην οποία ανήκαν τα οχήματα, της απόδοσης του κινητήρα τους και εξέλιξης του σασί και των αεροδυναμικών βοηθημάτων που διέθεταν στο αμάξωμά τους.

Σε αυτόν, κάποια αυτοκίνητα έχουν χρονομετρηθεί στην απόσταση των 20,6 km, κάποια σε αυτή των 20,832 km, ενώ υπάρχουν και αυτά στα οποία ο χρόνος τους έχει καταγραφεί και στα δύο ορόσημα.

Τα Hot hatches

H πρώτη πεντάδα στα οχήματα που ανήκουν στην κατηγορία «Hot hatch» περιλαμβάνει τρία γερμανικά μοντέλα, ένα γαλλικό και ένα ιαπωνικό. Οι εταιρείες θεωρούν σημαντική υπόθεση να διακριθεί κάποιο μοντέλο τους σε αυτή την κατηγορία η οποία δεν έχει μεγάλο όγκο πωλήσεων αλλά τους προσδίδει κύρος και συμβάλλει στην σπορ εικόνα τους.

Το νέο Audi RS3 είναι στην πρώτη θέση αλλά είναι τετρακίνητο (quattro), όπως και η Mercedes-AMG A45 S κάτι που τους δίνει πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων. Η προσπάθεια για την επίτευξη του ταχύτερου γύρου στην πίστα έγινε με την τετράθυρη εκδοχή του RS3.

Τα εμπροστοκίνητα Hot hatches

Πρόκειται για μια υποκατηγορία της προηγούμενης στην οποία εντάσσονται τα ταχύτερα Hot hatches με κίνηση μόνο στον εμπρός άξονά τους. Η ολιγομελής ομάδα αυτών περιλαμβάνει τις κορυφαίες εκδόσεις των Honda Civic, Renault Mιgane και Volkswagen Golf.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Mιgane R.S. Trophy-R με χρόνο 7’:40’’.1 τον οποίο σημείωσε τον Απρίλιο του 2019 ο Laurent Hurgon, ο Γάλλος οδηγός αγώνων που εφέτος συμμετέχει στο «Alpine Elf Europa Cup».

Τα οχήματα παραγωγής

Ο συγκεκριμένος όρος είναι γενικόλογος και περιλαμβάνει μοντέλα τα οποία έχουν κάποιον όγκο παραγωγής, έστω και ελάχιστο. Θεωρητικά, περιλαμβάνει όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο καταλήγει να περιλαμβάνει κατά βάση supercars και hypercars στην αντίστοιχη λίστα.

Στον παραπάνω πίνακα μπορούμε να δούμε την πρώτη δεκάδα αυτής της κατηγορίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δέκατη θέση βρίσκεται η Porsche 918 Spyder με χρόνο 6’:57’’.0. Τον σημείωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 και τότε ήταν το ταχύτερο όχημα παραγωγής. Μάλιστα, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των επτά λεπτών στην πίστα του Nurburgring-Nordschleife, κάτι που φάνταζε δύσκολο να συμβεί ως τότε.

Όμως, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, στα περίπου οκτώ χρόνια που ακολούθησαν από τότε, το ρεκόρ πίστας σε αυτή την κατηγορία οχημάτων «κατέβηκε» σε αξιοσημείωτο βαθμό. Στην πρώτη θέση (προσωρινά, βεβαίως) βρίσκεται μια Porsche 911 GT2 Manthey-Racing του 2019. Ο χρόνος 6’:38’’.84 σημειώθηκε στις 14 Ιουνίου τρέχοντος έτους με οδηγό τον Lars Kern, τον πολύπειρο οδηγό αγώνων της Porsche και άριστο γνώστη της πίστας.

Τα τετράθυρα (sedan)

Ουσιαστικά, πρόκειται για οχήματα της πολυτελούς μεγάλης κατηγορίας στην κορυφαία εκδοχή τους αναφορικά με τον κινητήρα τους και τις επιδόσεις τους. Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας βρίσκεται η Jaguar XE SV Project 8, ένα όχημα το οποίο βασίζεται στην XE αλλά δεν έχει πολλά κοινά με το αυτοκίνητο παραγωγής. 

H Jaguar XE SV Project 8 κατασκευάστηκε μόλις σε 300 μονάδες, δεν είχε πίσω κάθισμα και το εσωτερικό του ήταν αντίστοιχο ενός αγωνιστικού οχήματος. Αυτό δεν άρεσε στους υπόλοιπους κατασκευαστές που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι το αυτοκίνητο δεν είναι μαζικής παραγωγής και δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτή. Ωστόσο, θεωρείται ότι ανήκει στην εν λόγω κατηγορία. 

Στην πέμπτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η καινούργια BMW M5 CS, ο κινητήρας της οποίας αποδίδει 635 PS/6.000 rpm και είναι το ισχυρότερο sedan παραγωγής στον κόσμο. Ωστόσο, ο χρόνος που βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα (7’:29’’.57) είναι αυτός που σημείωσαν με το αυτοκίνητο οι συνάδελφοι από το γερμανικό περιοδικό Sport Auto κατά τη διάρκεια της δοκιμής του οχήματος. Η BMW δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τον χρόνο που έκαναν οι οδηγοί της, ίσως σκόπιμα.

Τα Crossover και SUV

Η εικόνα ενός μεγάλου SUV οχήματος ή ενός crossover να προσπαθεί να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στο Nurburgring-Nordschleife δεν είναι ό,τι καλύτερο και ίσως προκαλεί ειρωνικό χαμόγελο. Όμως, μια ματιά στα μοντέλα που συνιστούν την αντίστοιχη λίστα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη.

Η πρώτη πεντάδα κυριαρχείται από τα γερμανικά μοντέλα και μόνο η Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio παρεμβάλλεται αυτών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Porsche Cayenne Turbo GT με χρόνο ο οποίος είναι ταχύτερος από αυτόν των Hot hatches (7’:33’’.95 έναντι 7’:40’’.95 του νέου Audi RS3 που είναι στην κορυφή της αντίστοιχης κατηγορίας).

Από την κατάταξη των Crossover/SUV λείπει η Lamborghini Urus για την οποία δεν έχει γίνει προσπάθεια να καταγραφεί επίσημα ο χρόνος της στο Nurburgring-Nordschleife. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η εταιρεία ανήκει στον Όμιλο VAG και ότι η Urus βασίζεται στο ίδιο πάτωμα με το Audi RS Q8 και την Porsche Cayenne Turbo GT, το ιταλικό SUV επιδόσεων θα είναι ανταγωνιστικό.

Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα

Η νέα εποχή της Αυτοκίνησης έχει αρχίσει να βρίσκει τη θέση της και στο Nόrburgring-Nordschleife. Η εξέλιξη των μπαταριών και του πλαισίου στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα έχει επιτρέψει:

α) να έχουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τουλάχιστον έναν γύρο στην πίστα,

β) να μπορούν να κινηθούν γρήγορα παρά το αυξημένο βάρος τους και η ανάρτησή τους να αντέχει στις καταπονήσεις από τη συνεχή εναλλαγή των στροφών.

Στη λίστα με τους ταχύτερους χρόνους μεταξύ των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων πρώτο είναι το πρωτότυπο Volkswagen ID.R με χρόνο 6’:05’’.34 (2019). Στη δεύτερη θέση είναι το NIO EP9, το κινεζικό supercar, το οποίο σημείωσε χρόνο 6’:45’’.90 το 2017 ενώ στην τρίτη θέση είναι το Tesla Model S Plaid (7’:35’’.58). Το Tesla είναι το πρώτο «κανονικό» αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας, δηλαδή περισσότερο προσιτό και σημείωσε τον νέο καλύτερο χρόνο του πριν από λίγες ημέρες, στις 9 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους.

Με αυτή την προσπάθεια ξεπέρασε την Taycan Turbo με την οποία η Porsche κατείχε το ρεκόρ μέχρι τότε στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ αυτής και της Tesla για το ποια θα είναι ταχύτερη στην «Πράσινη Κόλαση». Μένει να δούμε πώς και πότε θα επανέλθει η γερμανική εταιρεία για να αποκτήσει ξανά τα σκήπτρα έναντι της αμερικανικής.