Δυσκολεύεσαι με το παρκάρισμα; Η Mercedes σού έχει τη λύση (video)


Ο οδηγός το μόνο που έχει να κάνει είναι να πάρει το smartphone στα χέρια και μέσω της εφαρμογής Mercedes me το αυτοκίνητο βρίσκει μόνο του την κενή θέση και παρκάρει! 

  • 4/12/2022

Ευχάριστα νέα για όσους ιδρώνουν και ανεβάζουν παλμούς κάθε φορά που πρέπει να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους σε μία κενή θέση. Η συνεργασία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η Mercedes με τη Bosch με στόχο την ανάπτυξη συστήματος που θα λειτουργεί αυτόνομα και θα παρκάρει το αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να βρίσκεται στη θέση του, πήρε έγκριση από την Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας και έτσι άναψε πράσινο φως για να ενσωματωθεί σε οχήματα παραγωγής.

Βέβαια η έγκριση προς το παρόν αφορά στη χρήση του συστήματος στο γκαράζ στάθμευσης P6 στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, ωστόσο αποτελεί μια σημαντική στιγμή αφού είναι η πρώτη φορά που η αυτοματοποιημένη λειτουργία εγκρίθηκε επίσημα για χρήση στα οχήματα παραγωγής και αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμοστεί καθολικά.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα είναι απλός: ο οδηγός πλησιάζει στην είσοδο του γκαράζ στην οποία έχει κάνει προκράτηση για τη θέση που θέλει να παρκάρει, βγαίνει από το όχημα και μέσω εφαρμογής από το smarthphone δίνει εντολή στο όχημα να την εντοπίσει και να σταθμεύσει μόνο του!

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το αυτοκίνητο επιστρέφει στο σημείο παραλαβής, ο οδηγός κάθεται στη θέση του και φεύγει. Θυμίζει αρκετά το ρομποτικό σύστημα παρκαρίσματος που είδαμε πριν από λίγες ημέρες να χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη και το οποίο απευθύνεται μόνο σε οδηγούς με πολύ... βαριά πορτοφόλια.

Πόσο ασφαλές είναι όμως το σύστημα και πως ξέρει ο οδηγός ότι το αυτοκίνητό του δεν θα έχει την τύχη της Ferrari που στραπατσάρισε ο παρκαδόρος στο Μονακό; Όπως ανακοίνωσε η Mercedes, οι αισθητήρες που χρησιμοποιεί και οι οποίοι αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Bosch έχουν περάσει όλα τα απαραίτητα tests και είναι βέβαιο ότι το όχημα θα σταματήσει την πορεία του όταν εμφανιστεί κάποιο εμπόδιο.

Προς το παρόν η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο στους κατόχους των μοντέλων S-Class και EQS που κατασκευάστηκαν από τον Ιούλιο του 2022 και εφοδιάζονται με το INTELLIGENT PARK PILOT, ως μέρος της εφαρμογής Mercedes me connect την οποία θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει.

Δείτε το video που είχε δημοσιευτεί τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας ανάμεσα στη Mercedes και την Bosch.