Ποιες εταιρείες δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα το πρώτο τους SUV;


Τα SUV έχουν εξελιχθεί στην απόλυτη τάση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, ωστόσο υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν... ακουμπήσει ακόμα τη συγκεκριμένη κατηγορία.   

  • 29/4/2022

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε το motor1.com μέσα από την οποία προσπαθεί να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι εταιρείες στην όλο και πιο δημοφιλή κατεύθυνση της κατηγορίας των SUV. Είναι άλλωστε γεγονός και προκύπτει αρκετά εύκολα μέσα από την ανάλυση των πωλήσεων πως το αγοραστικό κοινό επιλέγει μαζικά τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

Αυτή η μόδα φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των εταιρειών αφού τα SUV στηρίζονται κατασκευαστικά στα στοιχεία των άλλων κατηγοριών ωστόσο την ίδια στιγμή τιμολογούνται αρκετά πιο ακριβά και αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πιο συγκεκριμένα ο αναλυτής Felipe Munoz, ο οποίος εργάζεται για το JATO Dynamics, συγκέντρωσε στοιχεία μέσα από την εξέταση των οποίων προκύπτει μια ενδιαφέρουσα λίστα με τις εταιρείες που ακόμα δεν έχουν παρουσιάσει SUV πρόταση στη γκάμα τους.

Οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι τρεις: ή τα SUV δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα και την ταυτότητα του brand, ή δεν έχουν ακόμα τα μέσα για να αναπτύξουν μια SUV πρόταση, ή βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία ανάπτυξης του πρώτου μοντέλου και απλά δεν το έχουν παρουσιάσει ακόμα.

Αναλυτικά οι εταιρείες που δεν έχουν -μέχρι και σήμερα- να επιδείξουν κάποιο SUV είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:

Στην παραπάνω λίστα δεν συγκαταλέγονται εταιρείες περιορισμένης παραγωγής και με πιο εξειδικευμένο χαρακτήρα όπως η Caterham, η Morgan, η Rimac, η Koenigsegg κ.α..

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι η Ferrari μπορεί να βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα ωστόσο είναι θέμα λίγων μηνών η επίσημη παρουσίαση του πρώτου της SUV που θα φέρει την ονομασία Purosangue ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις Alpine και Polestar.

Την ίδια στιγμή η Abarth αν και δεν διαθέτει κανένα SUV στη γκάμα της, προσφέρει στην Βραζιλία το Fiat Pulse Abarth που βασίζεται στο βασικό μοντέλο της ιταλικής φίρμας, με μια πιο σπορ… πινελιά.

Στον αντίποδα, η έρευνα παρουσιάζει ακόμα μία λίστα με τις εταιρείες που το έχουν «παρακάνει» με τα SUV μοντέλα, λανσάροντας τη μία πρόταση μετά την άλλη (από τη λίστα εξαιρούνται τα μοντέλα της κινεζικής και της ινδικής αγοράς). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Toyota με 17 προτάσεις ενώ ακολουθεί η Volkswagen με 16 SUV.

Αναλυτικά η λίστα με την πρώτη δεκάδα:

ΕταιρείαSUV μοντέλα (στο σύνολο)
1. Toyota 17
2. Volkswagen 16
3. Ford 13
- Hyundai 13
5. Mercedes 12
6. Audi 11
- Chevrolet 11
8. Jeep 10
- Kia 10
- Nissan 10

Πηγή: motor1.com