Αυτά τα αυτοκίνητα θα κάνουν πρεμιέρα στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης (18-27/4)


Από τη νέα Porsche Cayenne και το smart #3, μέχρι το ολοκαίνουριο Polestar 4 αλλά και το livery του μονοθεσίου της Audi για την Formula 1.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 15/4/2023

Μπορεί το κινεζικό GP να βγήκε από το φετινό καλεντάρι της Formula 1, οδηγώντας στην - εκτός προγράμματος - μεγάλη διακοπή του πρωταθλήματος που είναι σε εξέλιξη, αλλά η Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης επιστρέφει.

Η πρώτη έκθεση αυτοκινήτου της Κίνας, μετά την οριστική άρση των περιορισμών της πανδημίας COVID-19, θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 27 Απριλίου. Μια σειρά νέων αυτοκινήτων να αναμένεται να κάνουν τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις τους, ιδίως τις πρώτες δύο ημέρες κατά τις οποίες η έκθεση θα είναι ανοικτή μόνο για τους δημοσιογράφους.

Μέχρι στιγμής, οι επιβεβαιωμένες πρεμιέρες αφορούν παγκόσμιες μάρκες όπως η Porsche, η Polestar και η Smart, αλλά και εγχώριες, συμπεριλαμβανομένων των BYD και Xpeng. Σαν κερασάκι στην τούρτα, περιμένουμε και το livery με το οποίο η Audi θα μπει στο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2026.

Ασφαλώς, οι διεθνείς εκθέσεις δίνουν την ευκαιρία στις αυτοκινητοβιομηχανίες να παρουσιάσουν και concept cars, τα οποία αποτελούν προάγγελο για μοντέλα που θα φτάσουν σε τελική παραγωγή. Ένα τέτοιο περιμένουμε από τη Nissan και συγκεκριμένα το Max-Out Concept, μαζί με άλλα δύο πρωτότυπα που θα αποτελέσουν την έμπνευση για αυτοκίνητα παραγωγής που θα κυκλοφορήσουν αποκλειστικά στην Κίνα.

Σίγουρα ένα από τα πολυαναμενόμενα μοντέλα είναι η νέα Porsche Cayenne. Το ανανεωμένο εμβληματικό SUV της γερμανικής φίρμας θα αποκαλυφθεί πριν κυκλοφορήσει στην αγορά το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη το έχουμε συναντήσει αρκετές φορές στις δοκιμές εξέλιξης ενώ και η ίδια η Porsche παρουσίασε τις αλλαγές που θα έχει συνολικά. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, αποκάλυψε και πολλές από τις εντυπωσιακές αλλαγές στο εσωτερικό της.

Συνεχίζοντας γερμανικά, η νέα Mercedes-Maybach EQS SUV θα αποκαλυφθεί στην Σαγκάη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, καθώς θα προηγηθεί τη Δευτέρα (17/4, 15:00) η online παρουσίασή της από το επίσημο site της Mercedes. Η ναυαρχίδα των ηλεκτρικών SUV της Mercedes θα αποκτήσει τη χαρακτηριστική δίχρωμη βαφή της υπομάρκας υπερπολυτελείας Maybach και μια σειρά από προσαρμοσμένες αναβαθμίσεις εσωτερικού.

Διά χειρός Mercedes, έστω στο σχεδιαστικό κομμάτι, θα προκύψει και το επόμενο ολοκαίνουριο αυτοκίνητο, το smart #3, που σχεδιάστηκε για να δώσει στην Geely τη δυνατότητα να μπει ως δυνατός παίκτης στη δημοφιλή αγορά των ηλεκτρικών SUV. Πριν από λίγες μέρες, η ίδια η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα video, φωτογραφίες και πληροφορίες για το τι θα περιμένουμε.

Άλλη μια παρουσίαση εντελώς νέου μοντέλου είναι αυτή του Polestar 4. Η premium μάρκα της Volvo σκοπεύει να ανταγωνιστεί την Porsche Macan με το συγκεκριμένο sport crossover, το οποίο θα «καλύψει» το κενό μεταξύ του fastback Polestar 2 και του SUV Polestar 3.

Ασφαλώς, οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα δικά τους μοντέλα. Η BYD το νέο πενταθέσιο F SUV, η Xpeng το μεσαίο μεγέθους ηλεκτρικό crossover G6, η Zeekr το επίσης ηλεκτρικό crossover X, η HiPhi το «βασικό» ηλεκτρικό μοντέλο της, Y, που θα τοποθετηθεί κάτω από το X SUV και τη λιμουζίνα Ζ, με το οποίο θα επιδιώξει να βγει από τα όρια της Κίνας και να έρθει στην Ευρώπη.

Τέλος, η Audi θα παρουσιάσει το livery του μονοθεσίου με το οποίο θα αγωνίζεται, από το 2026, στο πρωτάθλημα της Formula 1. Πρόκειται για στοχευμένη επιλογή, αφενός γιατί η αγορά της Κίνας είναι σημαντική για τον όμιλο Volkswagen και αφετέρου εξαιτίας της αγάπης που έχουν οι Κινέζοι για την F1.