Green NCAP: Το Volkswagen T-Roc είναι το πιο «καθαρό» θερμικό αυτοκίνητο


Το SUV της γερμανικής φίρμας πέτυχε τον υψηλότερο δείκτη καθαρού αέρα απ’ όλα τα μοντέλα που έχει εξετάσει μέχρι σήμερα ο ανεξάρτητος οργανισμός.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 28/4/2023

O Green NCAP, ο ανεξάρτητος οργανισμός που αξιολογεί το περιβαλλοντικό προφίλ των νέων αυτοκινήτων, μελετώντας τους τομείς της εκπομπής σωματιδίων, της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και των αερίων θερμοκηπίου, δημοσίευσε τις αξιολογήσεις του για έξι μοντέλα και απέδωσε τα εύσημα στο Volkswagen T-Roc.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το compact SUV της γερμανικής φίρμας πέτυχε τον υψηλότερο δείκτη καθαρού αέρα από όλα τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel που έχει αξιολογήσει μέχρι σήμερα ο οργανισμός, με βαθμολογία 7,7 (άριστα το 10). Αν και θερμικό (έκδοση με βενζινοκινητήρα turbo 1,5 L) «διαχειρίζεται εντυπωσιακά τους επιβλαβείς ρύπους», σύμφωνα με τον οργανισμό. Ωστόσο, λόγω των σχετικά υψηλών τιμών κατανάλωσης καυσίμου στο Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης, το T-Roc καταλήγει με μέση βαθμολογία 49% και 2,5 πράσινα αστέρια.

«Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Volkswagen T-Roc αποδεικνύουν ότι η παραγωγή εκπομπών ρύπων μπορεί να ελαχιστοποιηθεί αποτελεσματικά ακόμη και σε συμβατικά αυτοκίνητα», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής του Green NCAP, Δρ. Aleksandar Damyanov.

Τα υπόλοιπα 5 μοντέλα που δοκιμάστηκαν ήταν τα νέα Renault Austral και Nissan Ariya, το Volvo XC40, το Ford Fiesta και το νέο Hyundai STARIA, ένα mini-van πολλαπλών χρήσεων.

Το ηλεκτρικό Ariya ξεχωρίζει λόγω της υψηλής απόδοσης φόρτισης, που φτάνει στο 91,6% της ενέργειας που αντλείται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε φόρτιση 11 kW. «Είναι η υψηλότερη που έχει μετρηθεί από τον Green NCAP μέχρι στιγμής. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό καθώς μειώνει την ποσότητα της ενέργειας που χάνεται καθώς και το κόστος για τους καταναλωτές», σύμφωνα με τον Δρ. Damyanov. Το Ariya συγκέντρωσε μέση βαθμολογία 96% και την κορυφαία διάκριση των 5 πράσινων αστεριών από τον οργανισμό.

Η έκδοση του Austral που δοκιμάστηκε ήταν η E-Tech Full Hybrid 200. Ο οργανισμός αναφέρει ότι το υβριδικό σύστημα μειώνει αισθητά την κατανάλωση σε αστικές συνθήκες αλλά και σε ταχύτητες μικρότερες από αυτές που συνηθίζεται σε αυτοκινητόδρομους. Επιπλέον, έχει καλύτερη βαθμολογία στο δείκτη αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με μη υβριδικά SUV. Στο σύνολο συγκέντρωσε μέση βαθμολογία 52% και 3 πράσινα αστέρια.

«Συνολικά, τα αποτελέσματα του Nissan Ariya, του Renault Austral και του Volkswagen T-Roc αποτελούν παράδειγμα τεχνολογικής προόδου σε όλους τους τομείς που λειτουργούν προς το συμφέρον τόσο των καταναλωτών όσο και του περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον Aleksander Damyanov.

Το ήπια υβριδικό Volvo XC40 δοκιμάστηκε στην έκδοση με turbo βενζινοκινητήρα 2,0 L. Εκπέμπει σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Green NCAP, με αποτέλεσμα να παίρνει μόνο 2,3 βαθμούς (με άριστα το 10). Επίσης, το mild hybrid σύστημα δεν βοηθά το σχετικά βαρύ SUV να φτάσει πάνω από 4 μονάδες στον Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης. Με μέσο όρο βαθμολογίας 41%, το Volvo XC40 B3 αξιολογήθηκε με 2,5 πράσινα αστέρια.

Το Ford Fiesta, που ολοκληρώνει την παραγωγή του τον Ιούνιο του 2023, παραμένει ένα δημοφιλές και διαδεδομένο αυτοκίνητο στους δρόμους και γι’ αυτό εξετάστηκε από τον Green NCAP, στην έκδοση ST-Line Vignale με τον βενζινοκινητήρα 1,0 λίτρου με αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων και ήπια υβριδικό σύστημα.

«Η επιλεγμένη διαμόρφωση του συστήματος μετάδοσης κίνησης εμφανίζει αξιέπαινες επιδόσεις ενεργειακής απόδοσης για ένα συμβατικό βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, αλλά η στρατηγική ελέγχου των εκπομπών ρύπων αμφισβητείται σημαντικά σε ορισμένες δοκιμές και χάνει την ευρωστία υπό δύσκολες συνθήκες αυτοκινητόδρομου», αναφέρει ο οργανισμός. Συνολικά, το Fiesta είχε καλή απόδοση, αλλά λόγω των μέτριων αποτελεσμάτων στο κομμάτι της αξιολόγησης καθαρού αέρα, συγκέντρωσε μέσο όρο βαθμολογίας 42% και 2,5 πράσινα αστέρια.

Τέλος, το 7θέσιο van Hyundai STARIA με τον κινητήρα diesel 2,2 L και το μεγάλο του βάρος (2,4 τόνοι) είχε «φτωχή» απόδοση στους Δείκτες Ενεργειακής Απόδοσης και Αερίων Θερμοκηπίου του Green NCAP. Με μέσο όρο βαθμολογίας 19%, πήρε μόνο 1 πράσινο αστέρι.

Πηγή: Green NCAP