«Κλείδωσε» η ημερομηνία παρουσίασης του νέου Dacia Duster - Όλες οι πληροφορίες


Η 3η γενιά του δημοφιλούς C-SUV της Dacia δοκιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες και πλέον γνωρίζουμε πότε θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ, SH PROSHOTS
  • 16/11/2023

Η επιστροφή του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης στο φυσικό του χώρο για το 2024 συνοδεύεται από μία μεγάλη παγκόσμια πρεμιέρα, αυτή του νέου Dacia Duster.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Automotive News Europe, οι Ρουμάνοι επέλεξαν να παρουσιάσουν την 3η γενιά του δημοφιλούς C-SUV στο Geneva International Motor Show, το οποίο έχει να διεξαχθεί από το 2019. Μετά την περυσινή «παρένθεση» στο Κατάρ, επιστρέφει στην πόλη της Ελβετίας από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου του 2024, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια του.

Βέβαια, υπάρχουν και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται η Dacia να προχωρήσει νωρίτερα στην (online) παρουσίαση του νέου Duster, ακόμα και πριν το τέλος του 2023 και στη συνέχεια να εκτεθεί δημόσια για πρώτη φορά στη Γενεύη.

Έχοντας σημειώσει 154.460 πωλήσεις το πρώτο 9μηνο του 2023, το Duster βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των SUV στην αγορά της Ευρώπης και αποτελεί το δεύτερο σε πωλήσεις μοντέλο του Ομίλου Renault στη Γηραιά Ήπειρο, πίσω από το Dacia Sandero. Από το 2010 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, έχει καταγράψει 2,26 εκατ. πωλήσεις!

Η δεύτερη γενιά του αποκαλύφθηκε το 2017 και πλέον έχει φτάσει η ώρα για την αντικατάστασή της. Οι δοκιμές εξέλιξης πραγματοποιούνται εδώ και αρκετούς μήνες, με την πρώτη εν κινήσει φωτογραφία να δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο, για να ακολουθήσει στα τέλη του ίδιου μήνα το πρώτο πλήρες πακέτο κατασκοπευτικών φωτογραφιών.

Στα μέσα του καλοκαιριού, μάλιστα, η νέα συνάντηση των συνεργατών μας με ένα αυτοκίνητο δοκιμών ήταν πιο αποκαλυπτική, καθώς το καμουφλάζ είχε υποχωρήσει ελαφρά στο εμπρός μέρος και ήταν εμφανής η σχεδίαση των νέων φωτιστικών σωμάτων, αλλά και της μάσκας.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία του ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το (σαφώς μεγαλύτερο) Bigster Concept, ενώ στο τελευταίο πρωτότυπο που «κατασκοπεύσαμε» οι λαβές των πίσω θυρών ήταν ενσωματωμένες στην κολώνα C, επιλογή που μένει να αποδειχθεί αν θα παραμείνει και στην έκδοση παραγωγής.

Το νέο Duster θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B του ομίλου Renault, στην οποία «πατά» και το Renault Captur. Όσο για τα κινητήρια σύνολά του, οι τελευταίες πληροφορίες θέτουν σε… αμφισβήτηση την «επιβίωση» των κινητήρων diesel, ενώ δεδομένη είναι η διατήρηση της έκδοσης διπλού καυσίμου (βενζίνη/υγραέριο).

Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξηλεκτρισμός. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υβριδική έκδοση που έκανε «ντεμπούτο» στο Jogger Hybrid 140, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να λανσαριστεί και PHEV παραλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dacia Duster: Έτσι θα είναι η τρίτη γενιά του δημοφιλούς SUV (photos)

2024 Dacia Duster: Αυτά είναι τα κινητήρια σύνολα της τρίτης γενιάς

Δυσκολεύτηκε το Dacia Duster στο τεστ αποφυγής (video)