Το νέο Lada Niva έχει και ABS και κινητήρα προδιαγραφών Euro 5!


Συμπληρώνει 47 χρόνια ζωής αλλά παραμένει αγέρωχο: Η Avtovaz ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής του Lada Niva MY24.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: AVTOVAZ
  • 4/12/2023

Το Lada Niva έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του τον χειμώνα του 1976, ωστόσο μετά από 47 χρόνια παραμένει ακμαίο! Η Avtovaz γνωστοποίησε, με ανακοίνωσή της, ότι ξεκινά η παραγωγή του νέου μοντέλου, της χρονιάς 2024.

Μάλιστα, στη γραμμή παραγωγής μπαίνουν τόσο το Lada Niva Legend όσο και το Lada Niva Travel, εμφανώς αναβαθμισμένα. Το θρυλικό SUV αποκτά και πάλι σύστημα ABS αλλά και κινητήρες που πληρούν τις προδιαγραφές του προτύπου εκπομπών ρύπων Euro 5.

Όχι, δεν κάναμε λάθος. Σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε ισχύ το πρότυπο Euro 6, που εμφανίστηκε στις εγκρίσεις τύπου τον Σεπτέμβριο του 2014 και ένα χρόνο αργότερα εφαρμόστηκε στα νέα αυτοκίνητα που ταξινομούνταν. Επιπλέον, εδώ και μήνες υπάρχει πολλή συζήτηση για το νέο Euro 7, που έχει φέρει πολλές αντιδράσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα να έχει αναθεωρηθεί και να είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, τόσο για την τελική μορφή του, όσο και για το αν θα εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2025.

Η παραγωγή του Lada Niva ξεκίνησε και πάλι αρχικά στα μέσα του Ιουλίου του 2022, ωστόσο εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, το SUV δε διέθετε, πλέον, ABS, ούτε τον (μοναδικό) πλευρικό αερόσακο οδηγού και είχε στην «καρδιά» του κινητήρα προδιαγραφών… Euro 2!

Ωστόσο, η Avtovaz ξεκαθαρίζει ότι τα μοντέλα 2024 θα έχουν και ABS και κινητήρα προδιαγραφών Euro 5, χάρη σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν εντός της Ρωσίας. Μάλιστα, γνωστοποιεί ότι οι εκδόσεις αυτές έχουν ήδη υποβληθεί σε πλήρη κύκλο δοκιμών που περιλαμβάνει διαφορετικές θερμοκρασίες, ορεινές διαδρομές, ακόμα και ελέγχους ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ABS και οι κινητήρες Euro 5 είναι στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων Niva Travel και Niva Legend. Οι κορυφαίες εκδόσεις του Niva Travel διαθέτουν, επίσης, cruise control με περιοριστή ταχύτητας, υπολογιστή ταξιδίου, πίνακα οργάνων με σταθερό φωτισμό και δίχρωμες ζάντες αλουμινίου.

Επίσημα δεν ανακοινώθηκαν περισσότερα στοιχεία για τον κινητήρα, ωστόσο στην ιστοσελίδα της Lada, στο αρχείο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά (με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2023) γίνεται λόγος για κινητήρα 1,7 L που αποδίδει 83 PS και 129 Nm, συνοδεύεται από χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων και χρειάζεται 17,0 sec. για τα 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 142 km/h. Μένει να φανεί αν θα διατηρηθεί ο ίδιος που υπάρχει εδώ και λίγους μήνες στην παραγωγή, αλλά με τις νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν να τον καθιστούν συμβατό με το Euro 5 ή αν θα αντικατασταθεί από άλλον.

Σύμφωνα με την Avtovaz, οι προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης ξεκινούν από περίπου 9.400 € για το Niva Legend και 12.300 € για το Niva Travel, με βάση τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ με το ρούβλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Lada Niva Bronto: Ο ρώσικος θρύλος επιστρέφει

Με... 267.000 ευρώ αυτό το Lada Niva του 1980 μπορεί να γίνει δικό σας (photos)

Τι γίνεται όταν βάλεις πέντε διαφορετικά καύσιμα μαζί σε ένα ξεχαρβαλωμένο Lada; (video)