Τα πιο φθηνά 4Χ4 SUV για να αντιμετωπίσεις την επόμενη κακοκαιρία - Από 16.680 ευρώ


Όταν οι δρόμοι γίνονται δύσβατοι, τα τετρακίνητα οχήματα με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, αποτελούν τον καλύτερο «σύμμαχο» του οδηγού. Αυτές είναι οι πιο φθηνές επιλογές της ελληνικής αγοράς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 8/2/2023

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες μέρες τη χώρα μας - και ακόμα δεν έχει κοπάσει πλήρως - ανέδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Η κυκλοφορία διεκόπη σε πολλές περιοχές, ενώ σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου, είτε σε εθνικές και επαρχιακές οδούς αλλά ακόμα και σε αστικούς ιστούς, η κίνηση διεξάγονταν (και διεξάγεται ακόμα) μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τα τετρακίνητα οχήματα έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με τα αυτοκίνητα με κίνηση σε ένα άξονα, καθώς προσφέρουν αυξημένο επίπεδο πρόσφυσης και μεγαλύτερη ευελιξία, αναλόγως του τρόπου μετάδοσης, του τύπου ελαστικών και της μορφολογίας του ανάγλυφου.

Τα συστήματα τετρακίνησης ολοένα και εξελίσσονται, με προηγμένα ηλεκτρονικά και επεξεργαστές, ενώ προσφάτως έχει μπει στο παιχνίδι και η ηλεκτρική τετρακίνηση, με τη χρήση ηλεκτροκινητήρα για την κίνηση του πίσω άξονα. Παρά το γεγονός ότι και αυτά έχουν τα όριά τους, σίγουρα αποτελούν πιο ισχυρό «σύμμαχο» για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών φαινομένων σε σχέση με τα οχήματα με κίνηση σε δύο τροχούς.

Στο παρελθόν σας έχουμε παρουσιάσει τα 5 καλύτερα 4x4 SUV για να αντιμετωπίσετε την κακοκαιρία, αλλά και αυτά που έχουν τον πλέον «απόλυτο» χαρακτήρα και φημίζονται για τις off-road ικανότητές τους, για την κίνηση στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Πλέον, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε τις πιο οικονομικά προσιτές προτάσεις της ελληνικής αγοράς, από διαφορετικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για SUV με κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Suzuki Ignis 1,2 GL MHEV 83 PS

Μακράν η πιο οικονομική επιλογή με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις. Το compact SUV της Suzuki διαθέτει το δικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα. Άλλωστε, δε συναντάς συχνά τετρακίνητα SUV πόλης στην αγορά, με απόσταση 180 mm από το έδαφος.

Ο βενζινοκινητήρας του Ignis 1,2 L αποδίδει 83 PS και ροπή 107 Nm. Συνοδεύεται από ήπιο υβριδικό σύστημα, που βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης, ενώ η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων 5 σχέσεων. Μη σας μπερδεύει το «ALLGRIP Auto», πρόκειται για το σύστημα τετρακίνησης που διαθέτει. Διαβάστε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του στη δοκιμή του Car and Driver.

Τιμή: Από 16.680 €

Dacia Duster 1,5 Blue dCi 115 HP Essential

H Dacia φημίζεται για τις προσιτές τιμές της γκάμας των μοντέλων της και το Duster έχει καταξιωθεί στην αγορά. Η ανανεωμένη του έκδοση, με το νέο logo της εταιρείας, προσφέρει σε ένα λογικό κόστος την εμπειρία ενός SUV της κατηγορίας C που μπορεί να καλύψει και ανάγκες εκτός δρόμου όντας πλέον ακόμα πιο σύγχρονο.

Ο 4κύλινδρος diesel κινητήρας 1,5 L αποδίδει 115 PS, συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και κινεί σβέλτα και οικονομικά το αυτοκίνητο. Οι χώροι είναι επαρκείς για 5 επιβάτες, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 411 lt. Δείτε την πλήρη παρουσίασή του από τη σχετική δοκιμή του Car and Driver.

Τιμή: Από 26.310 €

Toyota Yaris Cross 1,5L 116 PS Style CVT

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν SUV μοντέλα στην Β-segment, ωστόσο ελάχιστα είναι τετρακίνητα. Ένα εξ’ αυτών είναι το Toyota Yaris Cross, στην Hybrid έκδοση με τον κινητήρα 1,5 L που αποδίδει 116 PS και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για την SUV έκδοση του Yaris, ωστόσο δεν αποτελεί απλά την πιο ψηλή εκδοχή του, έχοντας επιρροές και από άλλα οχήματα ελευθέρου χρόνου του brand, όπως το RAV4. Ο υβριδικός του χαρακτήρας λειτουργεί ευεργετικά στην κατανάλωση, ενώ στα πλεονεκτήματά του προστίθενται η πρακτικότητα, η οδική συμπεριφορά και η ικανότητα εκτός δρόμου. Γνωρίστε το στο συγκριτικό Test Drive του Car and Driver.

Τιμή: Από 28.470 €

Subaru XV 1.6i ES Pure

Στο άκουσμα της λέξης Subaru, η πρώτη σκέψη των περισσότερων πηγαίνει στο «θρυλικό» Impreza WRX STi, ωστόσο οι Ιάπωνες φημίζονται και για το Σύστημα Μόνιμης Συμμετρικής Τετρακίνησης (Symmetrical AWD), το οποίο διαθέτει και το XV 1,6i ES στην έκδοση Pure.

Η πρόταση της Subaru για την κατηγορία C-SUV συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο κινητήρας 1,6 L αποδίδει ισχύ 114 PS και ροπή 150 Nm, επιταχύνοντας από 0-100 km/h σε 13,9 sec. με τελική ταχύτητα 175 km/h. Πέντε ενήλικες θα μετακινηθούν άνετα στο εσωτερικό του, ενώ έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Μάθετε τα πάντα γι’ αυτό στη δοκιμή του Car and Driver.

Τιμή: Από 28.790 € (MY 2022), Από 30.490 € (ΜΥ 2023)