Τα 10 κορυφαία concept cars που είδαμε το 2022 (photos)


Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του 2022, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα concept cars που εντυπωσίασαν περισσότερο μέσα στη χρονιά, τα οποία θα αποτελέσουν τον πρόγονο των επόμενων μοντέλων των αυτοκινητοβιομηχανιών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 29/12/2022

Το 2022 πλησιάζει στο τέλος του: Ένα έτος με πολλές αποκαλύψεις όσον αφορά τον τομέα της αυτοκίνησης, με τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν τις ιδέες τους, τις καινοτομίες και τις σχεδιαστικές γλώσσες που πρόκειται να ακολουθήσουν τη νέα χρονιά που θα καταφτάσει σε λίγες ημέρες.

Ο πιο άμεσος τρόπος να αναδείξει κανείς τα παραπάνω στοιχεία, να επικοινωνήσει, δηλαδή, η εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανία, το μέλλον της με τους πελάτες της, είναι μέσω ενός concept car. Τα concept cars αποτελούν τη βάση των επερχόμενων μοντέλων των εταιρειών, το «κάτι διαφορετικό» που έρχεται να διαταράξει την γκάμα τους. Οι σχεδιαστές των εν λόγω μοντέλων επιστρατεύουν τη μαεστρία τους, προκειμένου να αποτυπώσουν τις προθέσεις του κατασκευαστή για το μέλλον.

Η χρονιά που πέρασε ήταν μία χρονιά στην οποία η δημιουργία και παρουσίαση μοντέλων της συγκεκριμένης κατηγορίας άνθισε, με πολλές εταιρείες να αποκαλύπτουν έμμεσα το πλάνο τους για το μέλλον, από το 2023 και έπειτα. Αξίζει λοιπόν, να ρίξουμε μια ματιά στα 10 κορυφαία concept cars του 2022:

Alpine Alpenglow

Η Alpine παρουσίασε το Alpenglow τον περασμένο Οκτώβριο, και αυτό αποτελεί ξεκάθαρα τον προπομπό του ό,τι πρόκειται να έρθει από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, όχι μόνο όσον αφορά τον σχεδιασμό, αλλά και τον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας.

Οι Γάλλοι στρέφονται στην πράσινη, βιώσιμη ενέργεια και αντικαθιστούν τον ηλεκτρισμό με το υδρογόνο. Το Alpine Alpenglow είναι ένα όχημα με ΜΕΚ, το οποίο παράγει μηδενικούς ρύπους, αφού κινείται με υδρογόνο. Παράγει μόνο ατμό, αφού το υδρογόνο αποθηκεύεται μέσα σε δύο κυλινδρικές δεξαμενές, υπό πίεση 700 bar.

Όσο για την εμφάνισή του, το φουτουριστικό του λουκ αναμένεται να εμπνεύσει τα επερχόμενα μοντέλα της εταιρείας, με τη χαρακτηριστική μπάρα φωτός που φέρει στο μπροστινό μέρος, να ενσωματώνεται στα επόμενα πρότζεκτ της.

Skoda Vision 7S Concept

Το σχεδιαστικό μέλλον της Skoda είναι «απλά έξυπνο», όπως τείνει να δηλώνει η ίδια η εταιρεία. Το Vision 7S αποτελεί το «πρώτο από τα πολλά» μοντέλα που θα ακολουθήσουν, με τους Τσέχους να εισάγουν νέα στοιχεία στη σχεδιαστική γλώσσα της γκάμας τους.

Το 7θέσιο ηλεκτρικό conept SUV της Skoda φέρει μία ανασχεδιασμένη διάταξη στο μπροστινό μέρος, με τις γρίλιες να τοποθετούνται στον προφυλακτήρα, αντί της μάσκας, ενώ στο πίσω μέρος, τα φανάρια σε σχήμα ‘Τ’ είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο.

Η 7θέσια διάταξη προσφέρει άνεση και πολλές έξυπνες λύσεις στην κινητικότητα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μία εκ των θέσεων προορίζεται αποκλειστικά για βρέφη. Εκτός αυτού η κατασκευή της καμπίνας δίνει έμφαση στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.

Όσο για την απόδοση, ένα σύστημα μπαταριών συνολικής χωρητικότητας 89,0 kWh θα είναι υπεύθυνο για την τροφοδοσία του οχήματος, με την αυτονομία του να αγγίζει τα 600 km με μία πλήρη φόρτιση, η οποία θα μπορεί να γίνεται με ισχύ έως και 200 kW.

Delorean Alpha5 Plasmatail – Delorean Omega Concept

Η Delorean είναι γνωστή για τα ταξίδια της στο χρόνο. Τα φουτουριστικά σχέδια στα μοντέλα της δεν έλειψαν ποτέ από την γκάμα, με την εταιρεία να «επισκέπτεται» συχνά το παρελθόν, προκειμένου να προβλέψει το μέλλον.

Τον περασμένο Αύγουστο, η αμερικανική φίρμα αποκάλυψε δύο νέα concept cars που θα αποτελέσουν το μέλλον της, με το πρώτο εξ αυτών να βρίσκεται σχετικά κοντά στην παραγωγή. Το 2024 Alpha5 Plasmatail πρόκειται για την πιο σπορ έκδοση του Alpha5, το οποίο παρουσιάστηκε μόλις λίγους μήνες πριν. Το Plasmatail είναι ένα σπορ sedan με ιδιαίτερα φουτουριστικό λουκ, και επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, σε σχέση με τον πρόγονό του.

Το δεύτερο σε σειρά μοντέλο είναι το 2040 Omega, το οποίο έχει σχεδιαστεί για off-road εξορμήσεις, εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία των αγώνων Baja. Τα υπερμεγέθη ελαστικά που είναι ενσωματωμένα στις ζάντες, οι gullwing πόρτες, που πλέον είναι σήμα κατατεθέν της εταιρείας, η γυάλινη οροφή που θυμίζει sedan, και τα μέρη της ανάρτησης που είναι εκτεθειμένα, δίνουν μία εξαιρετικά φουτουριστική νότα. Σύμφωνα με την Delorean, το 2040 Omega θα κυκλοφορήσει το 2040, όπως μαρτυρά και η ονομασία του.

GAC Space

Είναι γνωστό πως οι Κινέζοι ήρθαν για να μείνουν, όσον αφορά τις νέες τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, και ιδιαίτερα του ηλεκτρισμού. Η GAC παρουσίασε το νέο, υδρογονοκίνητο όχημα πολλαπλών χρήσεών τον Ιούλιο λανσάροντας μία σειρά από καινοτομίες.

Το βασικότερο γνώρισμα του μοντέλου είναι το γεγονός ότι κινείται με τη βοήθεια του υδρογόνου. Ο ανεφοδιασμός χρειάζεται μόλις 3-5 λεπτά, όσο δηλαδή, θα «κόστιζε» σε έναν οδηγό ένα γέμισμα με βενζίνη, ενώ η κατανάλωση κυμαίνεται στα 0,77 kg ανά 100 km, με την αυτονομία να ορίζεται στα 650 km με ένα γέμισμα.

Το εσωτερικό κρύβει πολλά «κιλά» νέων τεχνολογιών. Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου, σε συνδυασμό με το τιμόνι, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του οχήματος, χαρίζοντας στον οδηγό μία ξεκούραστη οδηγική εμπειρία. Οι διαφορετικές λειτουργίες και τύποι οδήγησης που διαθέτει το Space προσφέρουν ποικίλες εμπειρίες μέσα στην καμπίνα, η οποία φέρει σύστημα προβολής τριών επιπέδων.

Renault 4ever Concept

Η Renault επαναφέρει το θρυλικό R4, με ένα concept car που θα εκπροσωπήσει τα αμιγώς ηλεκτρικά SUV της κατηγορίας B-segment. Με στοιχεία από το μέλλον, τη νοσταλγία του παρελθόντος, και τα 60 χρόνια ιστορίας που «κουβαλά», είναι ένα ηλεκτρικό όχημα που συνδυάζει τα πάντα.

Πρόκειται για ένα off-road ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο, το οποίο φέρει μεγάλους τροχούς, που είναι κατάλληλοι για εξορμήσεις εκτός δρόμου. Οι προφυλακτήρες χαρακτηρίζονται για τις έντονες γραμμές τους, και τα παράθυρα σε τραπεζοειδές σχήμα δίνουν ένα σύγχρονο λουκ.

Cadillac InnerSpace

Το φουτουριστικό όχημα της Cadillac με το καμπυλωτό του αμάξωμα και τις λείες επιφάνειες είναι σίγουρα ένα όχημα που εντυπωσιάζει. Η άνεση των επιβατών είναι σε πρώτο πλάνο, με τη διθέσια καμπίνα να προσφέρει ό,τι αυτοί χρειάζονται.

Το τιμόνι έχει αντικατασταθεί από μία μεγάλη καμπύλη οθόνη LED, στην οποία οι επιβάτες μπορούν να επιλέγουν τι θέλουν να βλέπουν, ενώ τα δύο καθίσματα είναι τοποθετημένα χαμηλά, και με τρόπο που παραπέμπει στη διάταξη ενός sportscar.

Το αμάξωμα χαρακτηρίζεται από την έντονα κεκλιμένη γυάλινη πανοραμική οροφή, η οποία έχει κατασκευαστεί έτσι, ώστε να ανοιγεί μαζί με τις πόρτες, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των επιβατών.

Audi Urbansphere

Η Audi συνεχίζει να επεκτείνει την γκάμα της σειράς Sphere, κάνοντας νύξη στο μέλλον, για το πως θα μοιάζουν τα επερχόμενα μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο ηλεκτρισμός, το σύγχρονο λουκ, και τα αυξημένα επίπεδα οδηγικής αυτονομίας, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το concept car της Audi.

Η εταιρεία έχει καταργήσει το τιμόνι και το πεντάλ, με την καμπίνα να μετατρέπεται σε έναν κινητό διαδραστικό χώρο. Ο άφθονος χώρος ως παράγοντας άνεσης είναι σε πρώτο πλάνο, με την Audi να μην έχει ακολουθήσει τη φιλοσοφία της «συμπίεσης» όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων μέσα στο όχημα. Φέρει τέσσερα μεμονωμένα καθίσματα, ενώ οι παροχές και επιλογές ενσωμάτωσης ψηφιακών υπηρεσιών από άλλους παρόχους είναι αμέτρητες.

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες που διαθέτει αποδίδουν συνολική ισχύ 400 PS και 690 Nm ροπής, ενώ η μπαταρία χωρητικότητας 120 kWh είναι ικανή να φορτιστεί από 5 έως 80% σε λιγότερο από 25 λεπτά, προσφέροντας αυτονομία έως και 750 km.

Mazda Vision Study Model

Η Mazda παρουσίασε το νέο της concept car μόλις πριν ένα μήνα, στα τέλη Νοεμβρίου, με πολλούς να λένε ότι πρόκειται για την εκσυγχρονισμένη μορφή του MX-5, το οποίο αναμένεται να λάβει σύντομα τη νέα του γενιά.

Πρόκειται για ένα coupe με άκρως φουτουριστικό σχεδιασμό, το οποίο έχει εξοπλιστεί με ένα ζεύγος butterfly θυρών. Πολλοί είναι αυτοί που συνδύασαν τον ερχομό του συγκεκριμένου concept με την επερχόμενη παρουσίαση του θρυλικού MX-5, κι όχι αδίκως. Οι φήμες που θέλουν τη Mazda να εξηλεκτρίζει το Miata εντείνονται ακόμα περισσότερο μετά το εν λόγω μοντέλο, καθώς η εταιρεία έχει κάνει γνωστό ότι το Vision Study Model αποτελεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα.

Toyota bZ Compact SUV Concept

Η Toyota έχει πάρει πολύ σοβαρά την πορεία της προς τον εξηλεκτρισμό. Η οικογένεια Beyond Zero επεκτείνεται συνεχώς, με το πιο πρόσφατο μέλλον της να γεννιέται τον περασμένο μήνα. Το bZ Compact SUV Concept αποτελεί τον προάγγελο του ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει, με την εταιρεία να αναφέρει ότι είναι μια «νύξη στο μέλλον».

Ο μινιμαλιστικός και σύγχρονος σχεδιασμός ακολουθούν το μοντέλο τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην καμπίνα του. Ένας προσωπικός βοηθός έχει συμπληρώσει το συνονθύλευμα τεχνολογιών με τις οποίες έχει εξοπλίσει η Toyota το νέο της concept car. Λεπτομέρειες για τη μονάδα ισχύος δεν έχουν αποκαλυφθεί, καθώς οι Ιάπωνες εστιάζουν κυρίως στο στυλιστικό κομμάτι, το οποίο και πρόκειται να αποτελέσει τη βάση της προσέγγισης που θα ακολουθήσει η εταιρεία για τα επόμενα μέλη της οικογένειας bZ.

Dacia Manifesto

Η Dacia εστιάζει στον οικολογικό προσανατολισμό με ένα νέο buggy concept car, το οποίο φέρει πολλά στοιχεία που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό των επόμενων μοντέλων της εταιρείας.

Τα airless ελαστικά που έχει τοποθετήσει η Dacia κάνουν το Manifesto ιδανικό για off-road εξορμήσεις, όπως και το σύστημα τετρακίνησης, αλλά και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος. Οι πόρτες και τα παράθυρα λείπουν, καθώς φυσικά πρόκειται για buggy, ώστε οι επιβάτες να έρχονται πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Εκτός αυτού, είναι πλήρως αδιάβροχο στο εσωτερικό του, κάτι που το καθιστά ακόμα πιο εύκολο στη χρήση για διαδρομές off-road. Η μινιμαλιστική σχεδίαση και τα ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, συμβάλουν στη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και τη βιωσιμότητα.