Από το Scirocco στο Rafale - Tα αυτοκίνητα που πήραν το όνομά τους από τον άνεμο


Λίγο μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν η αεροδυναμική άρχισε να γίνεται σημαντική στην ανάπτυξη των αυτοκινήτων, οι κατασκευαστές ξεκίνησαν να δανείζονται όλο και πιο συχνά ονομασίες ανέμων για τα μοντέλα τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/6/2023

Η διαδικασία της ονοματοδοσίας ενός νέου αυτοκινήτου μπορεί για κάποιους να φαντάζει απλή, στην πράξη όμως δεν είναι. Προκειμένου οι κατασκευαστές να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή που θα βοηθήσει την εμπορική πορεία του αυτοκινήτου, αρκετά συχνά καταφεύγουν σε όχι και τόσο «περπατημένα» μονοπάτια για να αντλήσουν έμπνευση. 

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Renault, η οποία τράβηξε το κάλυμμα από το ολοκαίνουργιο coupe SUV, Rafale. Πέρα από τη συσχέτιση του μοντέλου με τα γνωστά μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας, η λέξη Rafale προέρχεται από τη μικρή σε διάρκεια επιτάχυνση του ανέμου, γνωστή και ως ριπή (διαβάστε ολόκληρη την ιστορία πίσω από την ονομασία εδώ).

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μία αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί ονομασία που προέρχεται από τον άνεμο.

Η τάση αυτή ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα, όποτε κι η αεροδυναμική άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την εξέλιξη και τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων. Κάποιοι κατασκευαστές υιοθετούν τις ονομασίες των ανέμων χωρίς καμία αλλαγή, ενώ άλλοι απλοποιούν την ορθογραφία τους.

Μία από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχει ξεχωρίσει σε αυτό το κομμάτι είναι η Maserati, η οποία έχει βασίσει σχεδόν ολόκληρη τη γκάμα της της στους ανέμους. Ο Ghibli, ζεστός νοτιάς στη Βόρεια Αφρική, ο Grecale, βορειοανατολικός άνεμος της Μεσογείου, ο Khamsin, ζεστός νότιος-νοτιοανατολικός άνεμος της Αιγύπτου την άνοιξη, ο Shamal, βορειοδυτικός άνεμος του Περσικού Κόλπου, αλλά κι ο Levante, ανατολικός άνεμος που πνέει στη δυτική Μεσόγειο, είναι μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα.

Φυσικά από τη λίστα δεν μπορούν να λείπουν sportcars όπως η Pagani Zonda, η οποία «έκλεψε» την ονομασία της από τον άνεμο που φυσά στις Άνδεις της Αργεντινής, η Lamborghini Diablo (βορειοανατολικός άνεμος στο Σαν Φρανσίσκο), η Rimac Nevera (ταχύτατος άνεμος που πλήττει τα παράλια της Κροατίας), αλλά κι η Bugatti W16 Mistral (το γνωστό μαϊστράλι, βορειoδυτικός άνεμος στη Γαλλία). 

Σε αυτά προσθέστε και πιο... καθημερινά μοντέλα, όπως το Volkswagen Scirocco, ένας δυνατός άνεμος που φυσάει στις ερήμους νότια της Μεσογείου (Σαχάρα και Μέση Ανατολή), όπως και το Hyundai Kona, ένας κυκλώνας που «χτυπά» κάθε χειμώνα τα νησιά της Χαβάης.

Άλλα παραδείγματα θέλουν αυτοκίνητα να «κλέβουν» τις ονομασίες τους από ανέμους πιο έμμεσα, όπως για παράδειγμα η Lamborghini Huracan, το GMC Typhoon και το Hennessey Venom F5